top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers kweken supersterke medicinale cannabis, met 17% meer THC


Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zeggen dat ze een cannabissoort hebben geproduceerd voor medicinaal gebruik met 17% meer THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt.


Ze hebben ook een ander actief element, terpenen genaamd, dat verantwoordelijk is voor het maximaliseren van de euforische effecten, met maar liefst 30% verbeterd.


Het team, geleid door professor Alexander (Sasha) Vainstein van de Robert H. Smith Faculteit van Landbouw, Voedsel en Milieu van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), heeft baanbrekende genoom-engineeringtechnieken ontwikkeld waarmee teamleden kunnen manipuleren verhoudingen van de belangrijkste ingrediënten in de plant.


Dit stelt hen op hun beurt in staat om nieuwe "designersoorten" cannabis te ontwikkelen en te kweken die geschikt zijn voor specifiek medisch gebruik, en om andere eigenschappen, zoals kleur of aroma, aan te passen.


Tot nu toe was er geen manier om soorten aan te passen om bepaalde cannabisstoffen te produceren of om hun verhoudingen te wijzigen.

Professor Alexander Vainstein. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem


Het team van prof. Vainstein ging op zoek naar een manier om in te grijpen in de biochemische routes in de cannabisplant om de productie van actieve stoffen te verhogen of te verlagen.


Het heeft met succes een cannabisplant ontwikkeld die hogere niveaus van medisch belangrijke stoffen bevat, zoals THC.


Het team verhoogde het THC-gehalte (tetrahydrocannabinol), het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis, met 17%, en het CBG-gehalte (cannabigerol), dat vaak de moeder van alle cannabinoïden wordt genoemd, met bijna 25%.


Het was ook in staat om de verhouding van terpenen, die verantwoordelijk zijn voor het maximaliseren van de euforische effecten van cannabis, met 20 tot 30% te verhogen.

Cannabisplanten gekweekt aan de Hebreeuwse Universiteit. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem


Er zitten minimaal 200 actieve ingrediënten in een wietplant. Het vermogen om ze in verschillende verhoudingen te construeren, opent een groot aantal mogelijkheden voor patiënten met kanker, Parkinson, multiple sclerose, de ziekte van Crohn, andere chronische pijn gerelateerde ziekten en posttraumatische stressstoornis.


"Deze onderzoeksresultaten zullen waardevol zijn voor zowel de industrie - om de opbrengst van actieve stoffen te verhogen, als voor medisch onderzoek - om nieuwe soorten te kweken en te ontwikkelen voor gebruikers van medicinale cannabis", zei Vainstein tegen ISRAEL21C.


Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Mariana Bioscience Ltd, een Israëlisch onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in de genetische verbetering van cannabis.


Het team manipuleerde een plantaardig virus om de genen tot expressie te brengen die de productie van werkzame stoffen in de cannabisplant beïnvloeden.


"Dit vertegenwoordigt een innovatief gebruik van deze tools, die zijn geconstrueerd met behulp van synthetische biologietools", zei Vainstein.


“Vervolgens ontwikkelden we een innovatieve technologie op basis van infectie met een gemanipuleerd virus om chemische reacties mogelijk te maken die de hoeveelheden gewenste stoffen verhogen.


“In samenwerking met Mariana Bioscience Ltd. hebben we de geïnfecteerde planten onderzocht en vastgesteld dat de gehaltes van de betreffende stoffen inderdaad waren gestegen.”


Het was de eerste keer dat onderzoekers zo'n prestatie slaagden met cannabisplanten, zei hij


Meer uitgebreide experimenten met de gemanipuleerde planten zijn momenteel aan de gang en zouden de komende maanden beschikbaar moeten zijn voor leiders in de cannabisindustrie en medisch onderzoek.
71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page