top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers melden doorbraak in strijd tegen uitgezaaide borstkanker


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, hebben met succes de verspreiding van borstkankercellen in kaart gebracht door weefselveranderingen in andere delen van het lichaam te analyseren, wat een doorbraak kan zijn in de strijd tegen uitgezaaide borstkanker.


Volgens de onderzoekers maken de weefsels in organen waar de kankercellen aankomen 'het gebied' voor ontvangst en creëren een gastvrije omgeving voor hen, lang voordat de uitzaaiingen zelf verschijnen, aldus het persbericht.


De onderzoekers ontdekten dat deze 'preparaten' detecteerbaar zijn en een vroeg teken zijn voor de mogelijke ontwikkeling van uitzaaiingen, en dat het begrijpen van dit proces en het vroegtijdig diagnosticeren van deze veranderingen kan leiden tot levensreddende, preventieve behandeling van borstkanker.


Metastasen zijn kankercellen die zich van het ene deel van het lichaam naar het andere hebben verspreid. Een persoon met borstkanker kan bijvoorbeeld uiteindelijk borstkankercellen in haar longen ontdekken. Dit worden uitzaaiingen van borstkanker genoemd, geen longkanker.


Het onderzoek, dat al werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift elife werd geleid door professor Neta Erez, voorzitter van de afdeling Pathologie van de Sackler Faculteit der Geneeskunde, samen met het onderzoeksteam van haar laboratorium, Dr. Ophir Shani en Dr. Yael Raz, evenals met aanvullend onderzoek van de Tel Aviv Universiteit, Tel Aviv Medical Center (Ichilov), Sheba Medical Center en het Weizmann Instituut.


Professor Neta Erez. Foto Universiteit van Tel Aviv


Volgens de onderzoekers: ""Borstkankerpatiënten, evenals patiënten met vele andere soorten kanker, sterven niet aan de primaire tumor, maar aan metastasen op afstand die zich, soms na jaren, hebben ontwikkeld in essentiële organen zoals de longen. Het in een vroeg stadium identificeren van de voorbereidende processen voor het ontvangen van metastasen kan miljoenen levens redden.”


De onderzoekers legden uit dat metastasen na enkele jaren kunnen optreden, zelfs bij patiënten die alle aangeboden behandelingen hebben ondergaan, inclusief chirurgische verwijdering van de primaire tumor, daaropvolgende chemotherapie en bestraling die bedoeld zijn om eventuele resterende tumoren te vernietigen. Methoden die tegenwoordig voor follow-up worden gebruikt, identificeren metastasen alleen wanneer ze vrij groot zijn - wanneer de ziekte in een vergevorderd stadium is en de geneeskunde geen genezende oplossingen heeft, aldus het persbericht.


Het team zocht naar tekenen die erop wezen dat het voorbereidingsproces op het punt stond plaats te vinden. Ze richtten zich op bindweefselcellen die bekend staan ​​als fibroblasten, die onder andere in de longen voorkomen.


"In een normale situatie spelen fibroblasten een centrale rol bij het genezen van wonden en letsel aan de longen, maar recente onderzoeken hebben aangetoond dat kanker erin slaagt ze te rekruteren en ervoor te zorgen dat ze er een ondersteunende omgeving voor creëren", legt professor Erez uit.


"In het kader van de huidige studie hebben we sequentiebepaling uitgevoerd van alle genen die tot expressie worden gebracht in fibroblasten uit de longen van muizen in een model van borstkankermetastase," voegde ze in het persbericht eraan toe.


De onderzoekers vergeleken vervolgens de sequentieresultaten die werden bemonsterd van gezonde longen, van longen met micro-metastasen (zeer kleine metastasen die niet kunnen worden geïdentificeerd met behulp van bestaande klinische hulpmiddelen), en van longen met grote metastasen, in een staat van gevorderde ziekte, aldus het persbericht. .


Volgens de veranderingen die van fase tot fase werden vastgesteld, slaagde het team er voor het eerst in om het proces in de micro-omgeving van de metastasen te karakteriseren, al in de vroege stadia van voorbereiding van het gebied voor ontvangst.


In het persbericht werd opgemerkt dat:"het team ook "specifiek de eiwitten identificeerde die de 'herbedrading'-processen in fibroblasten initiëren, en ontdekte dat een van de centrale eiwitten in het proces MYC is - bekend als een centrale aanjager bij het versnellen van de deling van kankercellen. "


Volgens professor Erez: "zijn we in onze studie erin geslaagd processen te karakteriseren die plaatsvinden in longweefsel ter voorbereiding op de ontvangst van borstkankermetastasen. We geloven dat onze bevindingen in de toekomst kunnen helpen bij de identificatie van het metastatische proces, zelfs voordat de uitgezaaide kankercellen gedijen en het uitgezaaide orgaan koloniseren, met als doel een profylactische behandeling te bieden."

Ze hoopte dat "een dergelijke behandeling, die de ontwikkeling van metastasen zal voorkomen, het leven van miljoenen mensen wereldwijd kan redden."
444 weergaven0 opmerkingen
bottom of page