top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische organisaties die gijzelaarsfamilies helpen, winnen de Genesis prijs van 1 miljoen dollar

Mede-oprichter van de Genesis Prize Stan Polovets (rechts) met Doron Zexer, die een foto vasthoudt van Edan Alexander, een van de gegijzelde soldaten die hij in zijn huis in Israël opvangt. Foto met dank aan de Genesis Prize Foundation via ISRAEL21c


Het Israëlische antwoord op de Nobelprijs, de Genesisprijs, is gezamenlijk toegekend aan vijf organisaties die de door Hamas vastgehouden gijzelaars in Gaza en hun families helpen.


De Genesis Prize Foundation maakte (op 28 februari) bekend dat de prijs voor 2024 dit jaar niet naar een individu zal gaan, maar naar vrijwilligersgroepen die behandeling, begeleiding en ondersteuning hebben geboden aan de gijzelaars – degenen die nu zijn vrijgelaten en degenen die nog steeds in gevangenschap zitten – en hun families. 


De prijs van $ 1 miljoen beloont uitmuntende professionele prestaties, bijdragen aan de mensheid en toewijding aan Joodse waarden sinds 2013.


“Net als het grootste deel van de Israëlische samenleving steunt onze stichting volledig het verklaarde doel van de regering om Hamas te vernietigen”, aldus Stan Polovets, de Amerikaanse zakenman, filantroop en medeoprichter van de stichting, tegen ISRAEL21c.


“Het doel van de prijs van dit jaar is niet om het beleid te beïnvloeden, maar om het internationale bewustzijn van het lot van de gijzelaars te vergroten en humanitaire hulp te bieden gericht op herstel, rehabilitatie en behandeling”, vervolgde hij.


“Deze onderscheiding is geen politiek statement en het is niet onze bedoeling om het overheidsbeleid te beïnvloeden. De Genesisprijs is een humanitaire onderscheiding en dit jaar wil hij drie dingen bereiken: ervoor zorgen dat de wereld het lot van de gevangenen niet vergeet; extra hulp bieden aan organisaties die zich richten op het bijstaan ​​van de gijzelaars en hun families; en, last but not least, ere het onzelfzuchtige werk van organisaties die na 7 oktober spontaan zijn ontstaan.”


De ontvangers, die de prijs van $ 1 miljoen zullen delen, zijn:

Het Hostages and Missing Families Forum , dat spontaan werd opgericht de dag na het bloedbad van 7 oktober. Haar missie is het terugsturen van de ontvoerden uit Gaza, het lokaliseren van degenen die vermist zijn bij de aanval, het ondersteunen van de families en het afhandelen van medische, juridische en andere zaken die verband houden met de ontvoering en de gevolgen ervan. 


JAFI Fund for Victims of Terror , dat onmiddellijke, cruciale financiële hulp biedt aan slachtoffers en hun families, en zorgt voor algehele herstel- en rehabilitatiesteun op de lange termijn.


Lev Echad (Hebreeuws voor “Eén Hart”), dat de families van ontvoerde mensen ondersteunt, en zich richt op de mentale, financiële en logistieke behoeften van getroffen families. 


Natal – Het Israel Trauma and Resiliency Center , dat behandeling biedt aan alle Israëlische burgers, ongeacht religie, etnische achtergrond, huidskleur of sociaal-economische status.

  

OneFamily – Overcoming Terror Together , dat slachtoffers van terreur en nabestaanden ondersteunt en empowert, zodat zij hun emotionele en financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken en met succes kunnen re-integreren in de samenleving.


Ruby Chen, wiens 19-jarige zoon Itay werd ontvoerd van de legerbasis Nahal Oz , sprak zijn waardering uit voor de erkenning van de onderscheidingen:

“Ik ben de Genesisprijs dankbaar dat zij de gijzelaars in de schijnwerpers heeft gezet en hen nu naar huis heeft gebracht. Elke dag dat mijn zoon Itay door Hamas werd vastgehouden, was een levende nachtmerrie. Ik weet niet of hij eten of drinken heeft, waar hij heeft geslapen, en zelfs niet of hij nog leeft”, zei ze.


Rachel Goldberg, moeder van de 23-jarige gijzelaar Hersh Goldberg-Polin, herhaalde het sentiment van Chen:

“De moed en symboliek van de Genesis Prize-commissie die de prijs van dit jaar aan gijzelaarsfamilies toekent, is meer dan lovenswaardig en inspirerend,” zei ze.

“Het maakt op ondubbelzinnige wijze aan de hele wereld bekend dat er geen ethisch urgentere en moreel kritische zaak meer is die vandaag de dag op het Joodse volk drukt. We bidden vurig dat dit geschenk een instrument zal zijn in het voortzetten van de moedige en onvermoeibare inspanningen van de familieorganisaties om de resterende 134 geliefde gijzelaars nu thuis te brengen.”133 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page