top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische president uit 'diepe bezorgdheid' tijdens ontmoeting met extreemrechtse Ben-Gvir


Foto GPO


Tijdens een ontmoeting woensdagochtend met de extreemrechtse Itamar Ben-Gvir sprak de Israëlische president Isaac Herzog zijn diepe bezorgdheid uit over hoe de nieuwe regering wordt gezien door velen in de Joodse wereld en de internationale gemeenschap.


Tijdens de bijeenkomst riep Herzog de Otzma Yehudit voorzitter op om "de storm te kalmeren", om oplettend te zijn en kritiek en zorgen te horen over de door de coalitie voorgestelde " discriminatiewet " - algemeen geïnterpreteerd als een vrijbrief om diensten te weigeren aan LGBTQ-mensen en andere groepen – en de toekomstige behandeling van minderheidsgroepen, met name de LGBTQ-gemeenschap en Israëlisch-Arabieren.


De president benadrukte verder tegenover Ben-Gvir dat het zijn rol en de rol van alle leden van de toekomstige coalitie is om te werken voor alle geledingen van de Israëlische samenleving en in de geest van de Onafhankelijkheidsverklaring.


Ben-Gvir, die de functie van minister van Nationale Veiligheid in de komende regering zal bekleden, vertelde Herzog dat hij zijn zinnen heeft gezet op het dienen van alle mensen en op het versterken van het gevoel van veiligheid op straat voor iedereen.


Het kantoor van de president vermeldde ook dat de losjes gedefinieerde regels voor heilige plaatsen, waaronder het heiligdom van Jeruzalem dat bij joden bekend staat als de Tempelberg en bij moslims als de Al-Aqsa moskee, hetzelfde zouden blijven.


Ben-Gvir en andere religieus-zionistische politici hadden opgeroepen om de "status quo" te veranderen om Joods gebed op de locatie mogelijk te maken, een stap die de spanningen met de Palestijnen dreigde te doen oplaaien. De status van de plek is het emotionele epicentrum van het decennialange Israëlisch-Palestijnse conflict.


114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page