top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische regering beslist zondag over nationaal plan ter versterking van veerkrachtcentraFoto via GPO


Premier Yair Lapid en minister van Financiën Avigdor Liberman zullen op komende zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering het regeringsbesluit ter goedkeuring voorleggen over het formuleren van een nationaal plan voor het versterken van de civiele weerbaarheid die de status van de veerkrachtcentra zal organiseren en regelen.


De activiteit van de veerkrachtcentra is van groot belang gebleken voor burgers en is van groot belang voor de welvaart van het gebied grenzend aan de Gazastrook en het zuiden; daarom is besloten deze permanent te maken.


Het doel van het besluit is om de bewoners een psychologische en sociale respons te bieden om zowel de gereedheid van de lokale autoriteiten voor noodsituaties als de veerkracht van de gemeenschap te versterken. Het besluit bepaalt dat het totale budget van de veerkrachtcentra in 2023 als eerste stap bij het ministerie van Volksgezondheid zal worden geconcentreerd, terwijl de mogelijkheid wordt geëvalueerd om het totale budget van de veerkrachtcentra in de begrotingsbasis op te nemen vóór de goedkeuring van de staatsbegroting.


Minister van Defensie Benny Gantz, minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz en minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev waren ook betrokken bij de beslissing.


Premier Lapid : “Net zoals we de inwoners van het zuiden tijdens de operatie hebben beloofd, zal deze regering niet verdwijnen na het beëindigen van de gevechten; we zijn ook de dag erna bij jullie.


Dit besluit geeft uitdrukking aan het belang dat wij als regering zien in het versterken van het thuisfront, en niet alleen in tijden van crisis zoals blijkt uit de vele ministers en ministeries die zich bij dit besluit hebben aangesloten.


Minister van Financiën Lieberman : "De economische, gezondheids- en veiligheidsstabiliteit van de inwoners van het gebied grenzend aan de Gazastrook is een nationale missie en we werken eraan om hulp te bieden aan de inwoners van het gebied grenzend aan de Gazastrook. We zijn erin geslaagd een correct beleid te implementeren in het gebied grenzend aan de Gazastrook, waardoor deze gemeenschappen tot de snelst groeiende in de staat Israël behoren. De veerkracht van de bewoners draagt ​​in grote mate bij aan het succes en de welvaart van het gebied in het algemeen en van de staat Israël Als geheel."


We zetten het versterken van de civiele weerbaarheid van de staat Israël op de voorgrond, met de nadruk op de geestelijke gezondheid van degenen die getroffen zijn als gevolg van de dagen van gevechten.”


Hieronder volgen de belangrijkste punten van het besluit:


1. De veerkrachtcentra in de gemeenschappen grenzend aan de Gazastrook, Ashkelon, Netivot, Judea en Samaria, het oosten en westen van Galilea, en in het bedoeïenencentrum zullen in 2023 blijven functioneren.


2. Het budget van 26 miljoen NIS voor de centra zal worden overgedragen van de verschillende ministeries – het kabinet van de minister-president, Defensie, Financiën, Welzijn en Sociale Zaken, Aliyah en Integratie, Openbare Veiligheid, Onderwijs en Sociale Gelijkheid – en geconcentreerd onder het ministerie van gezondheid.


3. De mogelijkheid om het totale budget voor de veerkrachtcentra op te nemen in de budgettaire basis van het ministerie van Volksgezondheid zal worden geëvalueerd.


4. De veerkrachtcentra worden geëxploiteerd conform het beleid van de interdepartementale stuurgroep onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid. Er zal een nationaal plan worden opgesteld om te bepalen welke extra gebieden zullen worden voorzien van veerkrachtcentra.
81 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page