top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische regering heeft plan goedgekeurd om misdaad in Arabische sector te bestrijden


Premier Naftali Bennett (m) bezoekteen politiebureau. Foto Amos Ben-Gershom/GPO


De Israëlische regering heeft zondag een plan aangenomen om de komende vijf jaar 2,5 miljard Shekel (€ 668 miljoen) toe te wijzen aan de bestrijding van de misdaadgolf in Arabische gemeenschappen, waar dit jaar tot nu toe meer dan 100 mensen zijn omgekomen bij gewelddadige misdaden.


Volgens functionarissen zal ongeveer 1,4 miljard Shekel (€ 374 miljoen) gaan naar versterking van de wetshandhaving: financiering van intensievere operaties door veiligheidsdiensten en de bouw van nieuwe politiebureaus in Arabische steden. Nog eens 1 miljard Shekel (€ 267 miljoen) zal tientallen civiele programma's financieren die zijn ontworpen om de misdaadgolf aan te pakken.


Het kabinet van de premier zei zondagavond dat de doelstellingen van het programma zijn onder meer het ontbinden van de vele prominente onderwereldorganisaties, het vergroten van het gevoel van openbare veiligheid onder de burgers, het aanzienlijk verminderen van het aantal illegale wapens in het bezit van burgers en het vergroten van de samenwerking met lokale autoriteiten en het vertrouwen van lokale burgers.


"Dit is geen eenzijdige taak, en dit is niet alleen een taak van de regering, maar dit is een gezamenlijk doel van de regering van Israël en het Arabische publiek", zei premier Naftali Bennett na de goedkeuring van het plan. “De staat zal zijn deel doen, maar de Arabische straat moet ook meedoen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we moeten slagen."


Het beëindigen van de misdaadgolf, die dit jaar tot dusver 104 Arabische slachtoffers heeft geëist, wordt in opiniepeilingen consequent de eerste prioriteit genoemd voor Arabische Israëli's.


Minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev zei dat de goedkeuring van het nationale plan duidelijk maakt hoe serieus de regering het probleem aanpakt.


"Het is voor de hele regering duidelijk dat het geweld en de misdaad in de Arabische straat een bedreiging vormen voor de staat Israël", zei Barlev in een verklaring. “De misdaadfamilies in de Arabische samenleving houden de hele Arabische sector bij de keel.”
70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page