top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische regering komt met plan voor congestieheffing in Tel Aviv


Ter illustratie. Screenshot YouTube


De Israëlische regering komt met een plan voor een congestieheffing in de metropoolregio Tel Aviv. Het voorstel is opgenomen in het wetsvoorstel Economische Regelingen, dat naast het wetsvoorstel Rijksbegroting aan de Knesset zal worden voorgelegd ter goedkeuring.


Volgens het financiële dagblad Globes staat er in de toelichting van het wetsvoorstel dat "het niet de bedoeling is om de inkomsten voor de schatkist te vergroten, maar om het auto gebruik ontmoedigen.


"Het doel van de regeling is om het huidige vertekende cijfer in het belastingstelsel op het gebied van vervoer te corrigeren, zodat de congestie op de wegen wordt verminderd. Wie ervoor kiest om in de spits in bepaalde gebieden met de eigen auto te rijden zal een hogere belastingdruk ervaren in vergelijking met degenen die ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Soortgelijke plannen worden steeds vaker over de hele wereld toegepast en hebben geleid tot een afname van 15%-20% in het aantal reizen in steden als Londen, Singapore en Stockholm", aldus Globes, citerend uit het wetsvoorstel.


Er zal volgens het wets voorstel een gestaffelde vergoeding moeten worden betaald waarbij de metropoolregio Tel Aviv zal worden verdeeld in drie tariefzones - centraal Tel Aviv en de binnen- en buitenringen.


In de buitenste zone zullen chauffeurs tussen 6.30 uur en 10.00 uur 5 shekel (€ 1,30) moeten betalen, wanneer je op de buitenste ring rijdt gaat je dat 10 shekel (€2,60) kosten


Rijdt je tussen 15.00 uur en 19.00 uur op de buitenste ring dan gaat je dat 2,50 shekel (€ 0,60) kosten terwijl rijden op de binnenste ring en het centrum van Tel Aviv je 5 shekel gaat kosten. De maximale vergoeding die op één dag moet worden betaald, kan dus oplopen tot NIS 37,50 (€ 10). Wel zullen er kortingen komen voor chauffeurs met abonnementen. Bussen, taxi's, hulpdiensten en sommige servicevoertuigen zijn vrijgesteld van de heffing.


Het innen van de bedragen zal elektronisch gebeuren, vergelijkbaar met het systeem zoals dat al jaren bestaat op Route 6, de enige tolweg van Israël die van het uiterste noorden tot voorbij Beersheva in het zuiden loopt.
54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page