top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische regering presenteert plan om kosten van levensonderhoud te verlagen


Van links naar rechts: minister van Economie Orna Barbivai, premier Bennett, minister van Financiën Liberman. Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Tijdens een live op alle tv-zenders uitgezonden persconferentie, presenteerden premier Bennett en de ministers van Financiën, Liberman, en Economie, Barbivai, een plan om de kosten van levensonderhoud voor de Israëlische bevolking te verlagen.


Het plan, dat volgens de regering 4,4 miljard Shekel kost (€ 1.1 miljard), bestaat uit belastingverlagingen voor werkende gezinnen, subsidies voor kinderopvang en gestroomlijnde regelgeving om prijs verlagende concurrentie voor producten te stimuleren en verlaging van het percentage waarmee elektriciteit deze maand is gestegen.


Stijgende prijzen hebben tot woede geleid onder Israëli's die worstelen om te herstellen van de economische impact van de COVID-19-pandemie, wat leidde tot vete tussen de regering van premier Naftali Bennett en toonaangevende leveranciers en importeurs van huishoudelijke artikelen.


Door het plan zal de gemiddelde Israëlische familie ongeveer 10.488 Shekel (€ 2.862) per jaar besparen.


Dit zijn de belangrijkste stappen: de inkomstenbelasting voor elke werkende ouder wordt met NIS 223 (€ 60,85) per maand verlaagd voor elk kind van 6-12 jaar. Een tweeoudergezin met drie kinderen in deze leeftijdscategorie dat belasting betaalt, profiteert bijvoorbeeld elke maand van een extra NIS 1.300 (€354,70).


Ten tweede worden de douanerechten en prijzen op een reeks consumptiegoederen verlaagd, zoals rundvlees, vis, zeevruchten, tonijnconserven, worstjes, sauzen, gedroogd fruit, cakes en koekjes en meel. Importtarieven op onder meer bouw- en inframaterialen, auto-onderdelen en huishoudelijke artikelen worden opgeheven. Ook de overheid deelt in de last van de stijging van de elektriciteitsprijzen, maar de overheid zal een deel van de stijging voor haar rekening nemen, zodat het minder gevoeld zal worden doordat de stijging daardoor zakt van 5,7% naar 3,4%.


Ten slotte krijgen de laagbetaalden, een verhoging van 20% op het salaris dat zij ontvangen.


Het is onduidelijk of en hoe de overheid detailhandelaren zal dwingen om de stickerprijzen te verlagen, evenredig met belastingaftrek, om ervoor te zorgen dat ze het verschil niet opstrijken.


Naast het bovenstaande plan kondigde Liberman de oprichting aan van een commissie om te onderzoeken hoe de concurrentie op de supermarktmarkt kan worden vergroot.


Na de aankondiging hun prijzen te verhogen hebben sommige bedrijven, zoals Osem-Nestlé, gecapituleerd voor de publieke opschudding die hun aankondiging vorige week veroorzaakte en annuleerden ze de geplande verhogingen van de voedselprijzen.

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page