top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische sensoren detecteren aardappelrot voordat het zichtbaar is


Een nieuwe manier om rot in aardappelen te detecteren voordat het zich verspreidt. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit


Dus je hebt besloten om je aan te melden voor een bezorgservice van boer tot bord. Maar als je je doos met biologische groenten krijgt, ontdek je dat de aardappelen rot zijn.


Ondanks de vooruitgang in de voedselproductie gaat een groot percentage van 's werelds geoogste gewassen verloren als gevolg van onder meer door micro-organismen veroorzaakte rot.


Aardappelen zijn van bijzonder belang voor Israël. Met 700.000 ton per jaar is het een van de belangrijkste exportproducten van het land.


Aardappelen gaan ook in de andere richting de grens over: Israëlische boeren importeren Europese aardappelen om in Israël te planten. Een bepaald percentage van die aardappelen draagt ​​echter ziektes die de kwaliteit van de aardappelen aanzienlijk verminderen.


Dat gaat veranderen, dankzij onderzoek uitgevoerd aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Volcani Center-Agricultural Research Organization .


Het onderzoek, geleid door Dorin Harpaz en promovendus Boris Veltman, onder begeleiding van Evgeni Eltzov, is gebaseerd op een combinatie van bio-engineering en optica.


Dr. Dorin Harpaz. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit


Planten stoten organische verbindingen uit die kunnen worden gecontroleerd voor de vroege detectie van ziekten. De onderzoekers hebben een bacterieverbinding genetisch gemanipuleerd die de toxiciteit in de plant meet. Wanneer de bacteriën een rotte aardappel detecteren, licht een optische sensor op.


Hoe sterker het licht, hoe ernstiger het probleem. In de huidige studie scheen de optische sensor twee keer zo helder voor geïnfecteerde aardappelen versus niet-geïnfecteerde knollen.


“De intensiteit van het licht dat door het bacteriënpanel wordt afgegeven, maakt het mogelijk om snel en meetbaar de kenmerken van de ziekte te analyseren, die de sensor kan 'ruiken' voordat er zichtbare symptomen optreden”, legt Eltzov aan ISRAEL21C uit.


De sensor kan zien of een aardappel van binnen is verrot, ook als er aan de buitenkant geen aanwijzingen zijn voor een probleem. "Dat helpt voorkomen dat de rot zich verspreidt naar andere gezonde planten", voegde Harpaz eraan toe.


Promovendus Boris Veltman. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit


Dezelfde sensortechnologie kan toxiciteit detecteren bij kunstmatige zoetstoffen in sportsupplementen. Maar voor nu draait het allemaal om de koolhydraten.


"De biologische sensor kan worden gebruikt om snel en economisch verborgen rot in aardappelen te identificeren, een beter beheer na de oogst mogelijk te maken en voedselverspilling te verminderen, wat vooral belangrijk is gezien de huidige wereldwijde voedselcrisis", aldus Harpaz.


Het onderzoek, gepubliceerd in Science Direct, werd gefinancierd door de ICA Charitable Association en de Chief Scientist van het ministerie van Landbouw.


Het team werkte samen met Sarit Melamed en Zipora Tietel van het Volcani Center, evenals met Leah Tsror van het Gilat Agricultural Research Center .

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page