top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup Beamr wint Tech Emmy voor video compressieapparaat


Screenshot YouTube video Beamr.


De Israëlische startup Beamr Imaging Ltd., die een technologie ontwikkelde die video-uitzendingen op netwerken comprimeert, won de Technology & Engineering Emmy Award van de National Academy of Television Arts and Sciences.


De prijs werd toegekend aan Beamr voor de ontwikkeling van zijn metrische kwaliteitssysteem dat videocompressie verbetert, en zal in oktober aan het bedrijf worden toegekend tijdens de National Association of Broadcasters (NAB) Conference 2021. Beamr voegt zich bij twee andere Israëlische sound tech startups die de prijs in voorgaande jaren wonnen, namelijk Sound Radix (2020) en Valens (2016), meldt het financiële dagblad Calcalist.


Beamr, opgericht in 2009, begon met het ontwikkelen van technologie voor beeldcompressie om de grootte van foto's te verkleinen, en ging later door met het ontwikkelen van video-oplossingen toen consumenten, omroepen en entertainmentplatforms HD- en later 4K-normen overnamen. Het bedrijf kwam met een gepatenteerde kwaliteitsmaatstaf genaamd BQM (Beamr Quality Measure), die het perceptuele kwaliteitsverlies kwantificeert dat wordt geïntroduceerd in een videoframe als gevolg van coderingsprocessen, die gegevens verzenden en verkleinen zodat ze kunnen worden geconsumeerd.


Eerder zei Beamr CTO Dror Gill dat “video tegenwoordig 80% van het online verkeer uitmaakt en dat het doel is om zijn plaats in het internetverkeer te verkleinen. We weten hoe we de overbelasting kunnen comprimeren zonder concessies te doen aan de videokwaliteit. De jury heeft enkele van de grootste technologie-experts ter wereld en in het verleden hebben bedrijven als Dolby Laboratories en Apple deze prijs gewonnen, dus het is een grote eer voor ons. Als we winnen, krijgen we wereldwijde bekendheid in een tijd waarin video het hart van onlineactiviteiten is.” Enkele van de klanten van Beamr zijn Sony, Universal Pictures, Netflix en verschillende andere bedrijven die zich bezighouden met video-uitzendingen.De technologie van Beamr is gebaseerd op een door het bedrijf ontwikkelde meetwaarde voor visuele kwaliteit die identificeert wanneer de kwaliteit van een afbeelding of frame van een video verloren gaat als gevolg van neveneffecten van over compressie. Met behulp van die statistiek kan de videocompressor de clip comprimeren zonder de visuele kwaliteit te schaden. Het apparaat kalibreert de video door middel van een kwaliteitstest die Beamr gebruikt om duizenden gebruikers te helpen bij het uitvoeren van "mass sourcing", wat zorgt voor een zeer hoge mate van compatibiliteit tussen het gecomprimeerde beeld en het menselijk oog.


Het bedrijf werd opgericht in 2009 en heeft 35 medewerkers in haar kantoren in Herzliya, Palo Alto en Sint-Petersburg. De oprichter van het bedrijf, Sharon Carmel, is een ervaren ondernemer in de lokale technologie-industrie en stond achter Emblaze, een software-startup.


De overwinning van het bedrijf werd donderdag bekend gemaakt en de prijs zal in januari tijdens de Emmy ceremonie worden uitegreikt.
32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page