top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup koopt al het plastic dat recyclingbedrijven niet kunnen verwerken


Foto door Rawpixel via Freepik


Er is een nieuwe speler op het gebied van het aanpakken van het ernstige wereldwijde plastic afvalprobleem, geschat op 400 miljoen ton per jaar en groeiend.


De in Rehovot gevestigde startup Plastic Back richt een proeffabriek op om aan reverse engineering magie te doen: het afbreken van elk type plastic afval in wat zijn oorspronkelijke olie en chemische componenten was.


Deze van plastic afgeleide grondstof zal worden teruggegeven aan de petrochemische industrie waar het vandaan komt, om te worden geupcycled tot nieuwe producten zoals alternatieve kunststoffen en brandstof.


"We sluiten de cirkel tussen de afvalverwerkers die miljoenen tonnen plastic afval ontvangen en verwerken, en de petrochemische industrie, die sterk afhankelijk is van nieuwe grondstoffen," vertelt CEO Tal Binder Cohen aan ISRAEL21c.


Plastic Back koopt plastic afval dat recyclingfaciliteiten niet kunnen verwerken en anders naar stortplaatsen of in het buitenland zouden sturen. Op deze manier kan de technologie afvalverwerkers helpen winst te maken als alternatief voor storten.


"Er is ook een optie voor grote merken om deel te nemen aan de inzameling van postconsumer plastic afval dat we zullen verzamelen en hen zullen helpen hun doelstellingen voor producentenverantwoordelijkheid uit te breiden," zegt Cohen.


Lage temperaturen, kleine voetafdruk

Het unieke chemische proces van Plastic Back is ontwikkeld door Prof. Yoel Sasson en Uri Stoin aan het Casali Institute for Applied Chemistry van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, om het storten van afval dat schadelijk is voor het milieu te verminderen en de behoefte aan nieuwe aardoliegrondstoffen te minimaliseren.


De technologie werd in 2020 in licentie gegeven aan Plastic Back via Yissum, het technologietransferbedrijf van de universiteit.

1.821 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


mia nuijen van hese
mia nuijen van hese
May 10, 2023

Als dit mag slagen…..Geweldig!!!🌈

Like

Lies van Asselt
Lies van Asselt
May 10, 2023

Fantastisch. 👍😄

Like
bottom of page