israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup om nier patiënten van nierdialyse af te houden


Het Nephrospec-apparaat van Curespec. Foto met dank aan Curespec via ISRAEL21c


Chronische nierziekte (CKD) treft naar schatting 10% van de wereld , dat zijn iets minder dan 800 miljoen mensen. Volgens de in de VS gevestigde National Kidney Foundation , weet 90% van de mensen die door de ziekte worden getroffen niet dat ze het in een vroeg stadium hebben, waardoor het onopgemerkt kan voortschrijden.


In sommige gevallen wordt CKD pas in het 'eindstadium' opgevangen, wanneer de nieren falen en een transplantatie of dialyse nodig hebben - een slopende, wekelijkse procedure om afval en overtollig vocht uit het bloed te verwijderen. De gemiddelde overlevingskans van dialysepatiënten is vijf jaar.


Nephrospec


Curespec , gevestigd in Yehud-Monosson in Israël, beweert dat zijn unieke apparaat, Nephrospec, de dialysebehandeling van stadium drie en vier CKD-patiënten tot 12 maanden kan uitstellen.


De behandeling bevordert de vorming van nieuwe bloedvaten en herstelt de beschadigde weefselfunctie na zes pijnloze behandelsessies gedurende een periode van drie weken.

"Er is momenteel geen remedie voor CKD, alleen medicatie die de voortgang kan vertragen", vertelt Rotem Kaynan, CEO van Curespec, aan ISRAEL21c.


Kaynan, een biomedisch ingenieur, zegt dat de startup hoopt dat Nephrospec op een dag CKD-patiënten voor onbepaalde tijd van dialyse kan houden.


“CKD-patiënten verkeren normaal gesproken in een constante staat van achteruitgang. Onze verwachting is dat ze met deze behandeling zo lang mogelijk in de onderhoudsfase blijven.”


Curespec begon als een afdeling bij Medispec , een fabrikant van medische hulpmiddelen die in 1992 werd opgericht door Avner Spector, een werktuigbouwkundig ingenieur met vele jaren ervaring bij verschillende medische technologiebedrijven.


Het belangrijkste expertisegebied van Medispec is de toepassing van elektrohydraulische akoestische therapie (eHAT) — een akoestische golfbehandeling die minder intensiteit gebruikt dan traditionele schokgolfbehandelingen — om cardiologische en urologische aandoeningen, waaronder erectiestoornissen, te behandelen.Een persoonlijke motivatie

Drie jaar geleden begon Medispec met de ontwikkeling van Nephrospec - ook gebaseerd op de eHAT-applicatie - als een manier om de vrouw van Spectors goede vriend, die leed aan CKD, te helpen.


"Ze is uiteindelijk overleden, maar in die tijd hebben we preklinische onderzoeken uitgevoerd met zeer mooie resultaten", zegt Kaynan.


In november 2021 is besloten om Nephrospec verder te ontwikkelen als onderdeel van een aparte rechtspersoon. Curespec heeft nu vijf fulltime medewerkers en evenveel geregistreerde medische patenten die verschillende aspecten van het Nephrospec-apparaat omvatten.

In juli werd Spector aangekondigd als de ontvanger van de Lifetime Achievement Prize 2023, uitgereikt door de Manufacturers 'Association of Israel.


"Ik zie Nephrospec als het vlaggenschip van mijn industriële activiteit dat CKD-patiënten de mogelijkheid biedt om dialyse uit te stellen - of zelfs te voorkomen, wat hun levenskwaliteit drastisch kan verbeteren", vertelt Spector aan ISRAEL21c.


Hand in hand met hypertensie

Het bedrijf probeert nu de werkzaamheid van het apparaat te bewijzen door klinische proeven uit te voeren met een grotere experimentele groep.


Nephrospec wordt ook gepromoot als een effectieve behandeling voor hypertensie.


"CKD en hypertensie gaan hand in hand", zegt Kaynan, eraan toevoegend dat hypertensie een van de risicofactoren is voor het ontwikkelen van nierproblemen.


Kaynan zegt dat de kosten van de behandeling van hypertensie over de hele wereld oplopen tot ongeveer 370 miljard dollar per jaar, terwijl de kosten van de behandeling van dialysepatiënten ongeveer 100 miljard dollar per jaar bedragen. Curespec zou die kosten aanzienlijk kunnen verlagen. "Het zal veel geld besparen voor zorgverzekeraars in de VS."


Nephrospec is compact, ontworpen voor eenvoudige implementatie in elke medische instelling. Ten behoeve van klinische proeven is het apparaat al ingezet in het Israëlische Sheba Medical Center en het Shaare Zedek Medical Center , evenals in ziekenhuizen in Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.


Als de onderzoeken succesvol zijn, blijven de apparaten in de respectievelijke ziekenhuizen als onderdeel van het CKD-behandelplan van de instelling.


"In Israël wordt de behandeling in het beginstadium door de patiënten zelf gefinancierd, vervolgens door particuliere verzekeringsmaatschappijen en later onderdeel van de zorgmand, volledig gefinancierd door het gezondheidssysteem", legt Kaynan uit.


Het bedrijf heeft tot nu toe meer dan $ 1 miljoen opgehaald bij particuliere investeerders, naast een subsidie ​​van $ 3,4 miljoen van de Mayo Clinic en een initiële investering van $ 3 miljoen van Medispec. Een nieuwe startfinancieringsronde heeft nu tot doel $ 10 miljoen op te halen om de klinische proeven te voltooien.


"Wat we doen staat op één lijn met tikkun olam", zegt Kaynan, verwijzend naar de Joodse waarde van het verbeteren van de wereld. "Het klinkt dramatisch, maar het is waar."


Klik hier voor meer informatie.
74 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws