top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup RescueDose hoopt met robot fouten in verstrekken medicijnen te voorkomen


Verpleegster met de robot van RescueDose. Screenshot YouTube


De Israëlische startup in medische hulpmiddelen, RescueDose hoopt, met de robot die zij hebben ontwikkeld, die automatisch medicijnen aan patiënten verstrekt, menselijke fouten te voorkomen die kunnen optreden bij het bereiden van vloeibare medicijnen worden verminderd.


“Fouten in het bereiden van medicijnen kunnen onder meer worden veroorzaakt door vermoeidheid van gezondheidswerkers, overbevolking, personeelstekorten, slechte training en het geven van verkeerde informatie aan patiënten", aldus de Wereld Gezondheid Organistatie (WHO).


"Elk van deze, of een combinatie, kan het voorschrijven, afleveren, consumeren en controleren van medicijnen beïnvloeden, wat kan leiden tot ernstig letsel, invaliditeit en zelfs de dood. Om fouten en de daaruit voortvloeiende schade te voorkomen, zijn systemen en procedures nodig om ervoor te zorgen dat de juiste patiënt de juiste medicatie in de juiste dosis via de juiste route op het juiste moment krijgt.”


RescueDose, opgericht in 2006, wil de handmatige afgifte afschaffen om het proces volledig automatisch te laten verlopen.


Het eerste product van het bedrijf is een robot gericht op de markt voor nucleaire geneeskunde . De robot doseert automatisch nauwkeurige doses radio-isotopen - radioactieve materialen die bijvoorbeeld nodig zijn bij het uitvoeren van medische beeldvorming. Dit helpt de doses nauwkeurig te houden en de blootstelling aan straling voor medewerkers te verminderen.


Over het algemeen bereidt farmaceutisch personeel de radioactieve dosering handmatig voor, die vóór een scan in de aderen van patiënten wordt geïnjecteerd door deze voor te bereiden in een specifieke laminaatkamer waarin het personeel gehandschoende handen insteekt om het materiaal te hanteren en de spuiten met de juiste dosis klaar te maken.De robot is klaar voor verkoop, zei Eric Ben Mayor, de CEO van het bedrijf, in een telefonisch interview met de Times of Israel.


Ben Mayor verwierf in 2017 de meerderheid van de aandelen van RescueDose via zijn houdstermaatschappij ERA Israel-Brazil. Het bedrijf werd opgericht door Gilad Einy en Dr. Eran Tal-Or, die de originele technologie ontwikkelden. De eerste robots zijn sindsdien herontwikkeld en opnieuw ontworpen, zei Ben Mayor.


ChemDose robot. Foto via RescueDose


Een tweede robot is bijna gereed, welke medicijnen in poeder- en vloeibare vorm zal afgeven in gebruiksklare IV-zakken, waardoor fouten worden verminderd wanneer apothekers patiënt specifieke chemotherapieformuleringen bereiden.


De robotsoftware scant de vereiste dosering van het originele recept van de patiënt - het kan ook worden ingevoerd - en de robot is dan in staat om de gemedicineerde poeders en vloeistoffen te mengen tot de juiste dosis, die vervolgens wordt gelabeld en klaar is om aan patiënten te worden afgeleverd.


Het bedrijf heeft pilots gehouden van zijn UniDose-robot op de nucleaire markt met de Universiteit van Oklahoma en een niet nader genoemde Amerikaanse farmaceutische groep, zei Ben Mayor. De pilots toonden aan dat de technologie 95% nauwkeurig was in de voorbereiding van de dosering, zei hij. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op landen in het Verre Oosten, zoals China en Taiwan.


De ChemiDose-robot, voor de voorbereiding van chemotherapie, is nog in ontwikkeling, waarvan Ben Mayor hoopt dat hij tegen het einde van het jaar klaar zal zijn.26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page