top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup zet insecten om in eiwitrijk voedsel


FreezeM team poseert met een grote antropomorfe vliegenman. Foto FreezeM


De voedingstechnologie-industrie is op dit moment een van Israëls meest voorkomende voorlopers van innovatie. De problemen die het probeert op te lossen zijn talrijk, en een aanzienlijk deel daarvan is urgent, met als belangrijkste de zoektocht naar duurzamere eiwitbronnen die het effect van klimaatverandering kunnen vertragen en ecologische rampen kunnen voorkomen.


Daartoe heeft FreezeM, een agritechbedrijf uit Israël, vandaag aangekondigd dat het € 6,3 miljoen aan financiering van de European Innovation Council (EIC) heeft opgehaald voor zijn technologie die tot doel heeft om insectenkweek om te zetten in een eenvoudige, duurzame en toegankelijke methode voor het inkopen van eiwitten. Op wereldwijde schaal.


FreezeM heeft het laatste half decennium sinds de oprichting besteed aan het ontwikkelen van biotechnologie om Black Soldier Flies te kweken voor gebruik als een alternatief eiwit voor zowel dieren als mensen. Hoewel velen het idee misschien tegenspreken, is bewezen dat insecten een geweldige bron van eiwitten zijn voor zowel mens als dier, omdat ze tot 45% hoogwaardige eiwitten bevatten.


Zwarte soldatenvlieg. Foto FreezeM


"We zijn erg trots op het werk dat we doen en op de waarde die onze baanbrekende technologie biedt voor de markt voor insecteneiwitten, en in het bijzonder voor de zwarte soldatenvlieg", aldus Dr. Yuval Gilad, CEO van FreezeM tegen The Jerusalem Post.


Om het kweekproces van de van oudsher moeilijk te beheersen vliegen te optimaliseren, stopt of pauzeert de technologie van FreezeM de ontwikkeling van de vliegen in het stadium van ei of pasgeboren larven, waardoor ze veilig over lange afstanden kunnen worden getransporteerd, waardoor de kosten met naar schatting 30% worden verlaagd en verhoging van de eiwitproductiecapaciteit en -efficiëntie met 25%.


Eerder dit jaar ging FreezeM een strategisch partnerschap aan met het in Duitsland gevestigde Hermetia, waardoor de eerste direct toegang kreeg tot een volledig operationele kweekfaciliteit voor zwarte soldatenvliegen in Europa, die kan worden gebruikt voor industriële en commerciële activiteiten.


Ook zal FreezeM een R&D-samenwerking aangaan met het National Institute for Biotechnology in de Negev, een bioversneller die is aangesloten bij de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, Israël. Het doel van de samenwerking is om de haalbaarheid van een technologie ontwikkeld door Dr. Isam Khalaila van de Ben-Gurion University te evalueren en te testen , en deze specifiek te valideren met embryo's van zwarte soldatenvliegen.

71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page