top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup Zzapp wint IBM-hoofdprijs door waterbronnen in kaart te brengen voor malaria


Foto via Zzapp


De Israëlische startup Zzap die een mobiele app heeft ontwikkeld bedoeld om potentiële bronnen van malaria te helpen identificeren, heeft een eerste prijs van $ 3 miljoen gewonnen in de IBM Watson AI XPRIZE-competitie. Het bedrijf werd ook geselecteerd als het "Meest Inspirerende Team" in de People's Choice Award.


Malaria doodt jaarlijks meer dan 400.000 mensen, van wie de meesten kinderen onder de vijf jaar zijn, en vormt een grote belemmering voor ontwikkelingseconomieën. De ziekte is in veel landen geëlimineerd door grootschalige operaties die gericht waren op de wateren waarin de malaria-dragende muggen broeden.


In verschillende Afrikaanse landen is dit als gevolg van plannings- en operationele complexiteit mislukt, onder andere door de verspreide geografie en het tropische klimaat.


Zzapp probeert dit probleem op te lossen door middel van technologie die de kosteneffectiviteit van dergelijke operaties verhoogt, waardoor ze door kunnen gaan, zelfs als er slechts beperkte budgetten beschikbaar zijn en "onder de meest uitdagende omgevingsomstandigheden", zei Zzapp vorige week in een verklaring, waarin het de aankondiging van het winnen van de eerste prijs bekend maakte.


De door Zzapp ontwikkelde app maakt aangepaste modellen, gebouwd met AI-gebaseerde tools van IBM Watson, om het aantal kleine waterlichamen veroorzaakt door het weer te voorspellen, waardoor de timing voor het lanceren van operaties om de larven van muggen die in deze wateren zijn afgezet, te optimaliseren.


Zzapp gebruikt AI om malariabestrijdingsstrategieën per dorp of buurt op maat te maken, en verdeelt deze strategieën vervolgens in taken, zei de startup in Jeruzalem in een verklaring. Deze taken worden aan veldwerkers gegeven via de mobiele app, die hen in het veld begeleidt en hen in staat stelt om eenvoudig gegevens te uploaden naar een aangewezen dashboard. Dit alles helpt bij het bewaken en orkestreren van de eliminatiecampagne.


De machine learning-mogelijkheden van Zzapp verbeteren continu de efficiëntie van het systeem van de ene operatie naar de andere, aldus de startup in haar verklaring.


De app is speciaal ontworpen om aan lokale behoeften te voldoen: hij heeft een laag batterijverbruik, vereist geen continue internetverbinding en werkt goed, zelfs op minder geavanceerde smartphones. De technologie is getest in zes landen in Afrika en het is bewezen dat het de dekking van waterlichamen vergroot, de werktijd verkort, de coördinatie tussen de arbeiders verbetert en "de effectiviteit van de operatie aanzienlijk verhoogt", aldus de verklaring.


"We zullen het prijzengeld gaan besteden aan één ambitieus doel: aantonen dat een snelle eliminatie van malaria mogelijk is in Sub-Sahara Afrika", zegt Arnon Houri-Yafin, CEO en oprichter van Zzapp, in de verklaring.


Zzapp, werd in 2016 opgericht en is een dochteronderneming van Sight Diagnostics , een bedrijf dat een op AI gebaseerd medisch apparaat heeft ontwikkeld om malaria op te sporen en te diagnosticeren via een vingerprik van bloed en de maker van de Sight OLO, een hematologieanalysator die bloedtellingen uitvoert (CBC) testen in minuten, met slechts twee druppels bloed uit een vingerprik of veneus bloedmonster.


Het malaria-initiatief van Zzapp heeft verschillende subsidies gewonnen, waaronder van de Gates Foundation en het Innovative Vector Control Consortium (IVCC), en voert antimalaria-operaties uit in Ghana, Zanzibar, Kenia en Ethiopië, aldus de verklaring.
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page