top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startups die de verkeersproblemen van de wereld proberen op te lossen


Foto door Tel Aviv-gids Noy Luxe via ISRAEL21C


Waarom is het tegenwoordig zo verdomd moeilijk om met de auto van de ene plaats naar de andere te komen?


Je zou het kunnen wijten aan Covid-19 – mensen blijven ongemakkelijk in een gedeelde ruimte zoals een bus of trein – of aan beleid dat autogebruik in het openbaar vervoer blijft aanmoedigen.


"Mensen zijn nog steeds bang om met het openbaar vervoer te gaan", zegt Igal Chemerinski, chief revenue officer van ParkNav, een Israëlische startup die helpt bij het vinden van parkeerplaatsen in de grote stad, toe aan ISRAEL21C


Regelgeving wordt over de hele wereld bijgewerkt om het aantal auto's dat een stad kan binnenkomen te beperken. Kopenhagen heeft zich tot doel gesteld om tegen 2025 75 procent van duurzaam vervoer (bussen en treinen, elektrische auto's op batterijen) te gebruiken. Londen en San Francisco hebben doelstellingen voor de langere termijn van respectievelijk 80% in 2041 en 2050.


Israël sprong onlangs in de strijd met zijn eigen doelstellingen voor duurzaam vervoer voor 2040: 75% voor 19 locaties, 70% voor 41 steden, 65% voor 36 regio's en 60% voor 37 locaties.


Tel Aviv heeft de hightech wijk Ramat HaHayal veranderd in "een slimme stadsversneller en speeltuin", merkt Yuval Lib op, die smart city-initiatieven voor Amdocs leidt. “Dingen die je in Israël op straat ziet, zijn hier begonnen.”


Tel Aviv heeft zeker verandering nodig: meer dan de helft van alle reizen in de stad wordt momenteel met de auto gemaakt.


Onderwijs zal de sleutel zijn, vertelt Chemerinski aan ISRAEL21c. “Sommige mensen zijn niet gewend om Moovit, PayPal of een scooter te gebruiken. Onderwijs kan het minder eng maken om zonder auto te komen. Er kan een mogelijkheid zijn om een ​​universele interface te creëren voor de uitgedaagde technologie.”


ISRAEL21c heeft een aantal van de meest veelbelovende lokale startups die kunnen helpen de hoeveelheid tijd dat we in het verkeer zitten te verminderen, op een rijtje gezet.


Het parkeerprobleem oplossen


Screenshot ParrkNav


Aankomen op uw bestemming is slechts het halve werk. Je moet dan op zoek naar een parkeerplaats. Dat is waar bedrijven als ParkNav bij kunnen helpen.


"We nemen gegevens uit vele bronnen - celtorengegevens, mobiele betalingsgegevens, autodeelgegevens, gegevens van sensoren in de auto en satellietbeelden - en we combineren deze tot voorspellingen", zegt ParkNav CEO Eyal Amir tegen ISRAEL21c. Daaruit berekent ParkNav een percentage.


“Groen betekent dat je minimaal 80 procent kans hebt om in een bepaalde straat een plekje te vinden. Alles onder de 40% kleuren we rood.” De navigatietool van ParkNav leidt u vervolgens naar die groene straten.


Maar parkeren is niet het eindspel. "Over 10 tot 20 jaar kun je zien of een Starbucks open is, of er een tafel beschikbaar is met vier stoelen buiten en of de amandelmelk niet op is", zegt Amir.


Een andere toonaangevende Israëlische parkeerapp is het in Jeruzalem gevestigde Wisesight, dat sensoren en live videofeeds installeert op parkeerplaatsen en op straat. Parkeerplaatsexploitanten kunnen Wisesight gebruiken om differentiële prijzen in te stellen .


De app leidt chauffeurs naar open plekken.


In de toekomst hoopt het bedrijf automobilisten te helpen hun auto te vinden met behulp van GPS. Voor nu is de belangrijkste use-case betaling. Wisesight citeert onderzoeken die aantonen dat mensen de helft van de tijd hun auto verlaten zonder hun parkeer-apps te activeren, hetzij per ongeluk of expres, wat zich vertaalt in parkeerboetes en inkomstenderving.


Wisesight is actief in acht Israëlische steden en heeft proefprojecten in Los Angeles, Londen, Pittsburgh en Dubai. In Israël is de app ingebed in bestaande betalingstools zoals Pango en Cellopark. CEO Akiva Armon vertelt ISRAEL21c dat het bedrijf samenwerkt "met vier van de zes grootste integrators van de parkeerindustrie" in de Verenigde Staten.
Forenzen overtuigen om van hun privéauto over te stappen op bussen, treinen, fietsen en scooters is essentieel om het verkeer te verminderen. Moovit werd vaak de "Waze voor het openbaar vervoer" genoemd en kwam in het nieuws toen het in 2020 voor ongeveer $ 1 miljard door Intel werd overgenomen.


Moovit informeert passagiers nu wanneer hun volgende rit aankomt in zo'n 3.400 steden in 112 landen in 45 talen met meer dan 500 miljoen gebruikers.


Toen Covid-19 toesloeg, voegde Moovit een functie toe waarmee voorzichtige gebruikers een rit op aanvraag kunnen aanvragen. Een samenwerking tussen Moovit en Waze koppelt Moovit-gebruikers aan Waze Carpool-chauffeurs.


In 2022 werkte Moovit samen met de spraakgestuurde slimme suikerrietmaker WeWalk om slechtzienden naar de juiste bushaltes en treinstations te laten navigeren.


Foto via CityTransformer


Je hebt gehoord over een fiets die voor twee is gemaakt. Wat dacht je van een kleine elektrische auto die voor één is gebouwd?


In stedelijke omgevingen, waar parkeren schaars is, zal een CityTransformer het doen. Het superkleine voertuig kan zelfs worden opgevouwen; vier CityTransformers passen op één standaard parkeerplaats.


Het voertuig heeft een bereik van 120 tot 180 kilometer en een topsnelheid van 90 kilometer (56 mijl) per uur. De Israëlische vrijwillige noodhulporganisatie United Hatzalah heeft zich aangemeld als klant en heeft naar verluidt 1.000 CityTransformers gekocht in een deal ter waarde van $ 22 miljoen.


Personenauto's (voorbestellingsprijs € 13.500) zullen naar verwachting in 2025 op de markt komen. "Er wonen momenteel meer dan vier miljard mensen in stedelijke gebieden, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen", zegt CEO Asaf Formoza. "Mensen hebben voertuigen nodig voor stadscentra, voor smalle straten, voor de wereld van morgen."


Screenshot video


In Israël vertrouwen veel pendelaars niet op grote bussen, maar op gedeelde taxibusjes die busroutes volgen maar flexibeler zijn. Dat was het idee voor Via; Met de algoritmen van het bedrijf kunnen rijders op een voertuig op de dichtstbijzijnde straathoek springen en binnen een paar blokken van waar ze heen willen worden afgezet.


De 'Via for Schools'-app van het bedrijf wordt in New York City gebruikt om zo'n 10.000 schoolbussen naar hun bestemming te leiden. Een paratransit-operator uit Virginia die Via-software gebruikt, heeft een reductie van 39% in de reisduur geregistreerd. In Georgië heeft Via de kosten per rit met 59% verlaagd.


Het bedrijf, gelanceerd in 2012, is nu actief in 35 landen en zegt dat het meer dan 90 miljoen ritten heeft gemaakt. In 2021 haalde Via een Series G-ronde van $ 130 miljoen op, waarmee de waardering van het bedrijf op $ 3,3 miljard kwam.53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page