top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startups zoomen in op technologie voor klimaatverandering


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Door de versnelling van ecologische erosie lijkt het alsof de planeet in een op hol geslagen trein zit. Hoewel er veel goodwill en bloemrijke taal is geweest om deze schade te beperken en zelfs ongedaan te maken, zijn regeringen traditioneel traag met handelen.


Daarom moeten ondernemers het voortouw nemen om ons weer op de rails te krijgen.


De Israëlische premier Naftali Bennett heeft tijdens de recente COP26-conferentie over klimaatverandering in Glasgow aangekondigd dat Israël de strategische keuze heeft gemaakt om de technologische bekwaamheid van de Startup Nation te gebruiken om de wereld te helpen vóór 2050 netto-nul-emissies te bereiken.


Klimaattechnologie, zoals gedefinieerd in het PwC State of Climate Tech 2020 chrome-extension report, omvat benaderingen om de koolstofemissies in energie, gebouwde omgeving, mobiliteit, zware industrie en voedsel- en landgebruik te verminderen, evenals koolstofbeheer, afvang en opslag.


Enkele voorbeelden: Israëlische alternatieve eiwitbedrijven zoals Aleph Farms en Redefine Meat pakken het feit aan dat de productie van vlees een belangrijke aanjager is van de uitstoot van broeikasgassen.


Innovaties op het gebied van koolstofafvang zijn het domein van bedrijven als RepAir en High Hopes Labs . Via pakt slimme mobiliteit aan, Wiliot vermindert voedselverspilling en verbetert supply chains, en UBQ maakt van huishoudelijk afval klimaatpositief thermoplast.
Klimaattechnologie is niet zomaar een sector. Het is een paradigma. En het zal in Israël blijven groeien naarmate meer ondernemers en investeerders de mogelijkheid begrijpen om de grootste existentiële bedreiging van de mensheid te helpen oplossen.


Een recent rapport van de Israeli Innovation Authority en PLANETech van het non-profit Israel Innovation Institute voorspelt dat "zakelijke en regeringsleiders die prioriteit geven aan deze acties de strijd zullen aangaan tegen de grootste uitdaging waarmee de mensheid wordt geconfronteerd en tegelijkertijd financiële en economische voordelen zullen behalen.”


Dezelfde vaardigheden en persoonlijkheden die succesvol zijn geweest op gebieden als cyber, fintech en SaaS, zijn ook relevant om deze uitdagingen aan te gaan.


Wat de Startup Nation in het verleden succesvol maakte - boven ons gewicht uitsteken, het belang van het ontwikkelen van partnerschappen en een klassieke dosis chutzpah - kan helpen de planeet te redden.


PLANETech werkt samen met de Israëlische regering, startups, VC's en bedrijven om Israëlische innovatie op het gebied van klimaattechnologie te bevorderen en samen met haar partners, de Israëlische Innovation Authority en de Consensus Business Group, kansen te creëren.


“Israëlische klimaatpositieve technologie bestaat al. Met meer dan 600 startups in het veld zijn we een wereldleider, maar we waren ons er niet van bewust totdat we het rapport met de IIA publiceerden”, zegt PLANETech directeur Uriel Klar tegen ISRAEL21C.


De organisatie die verantwoordelijk is voor bewustmaking rond energietechnologie is Ignite the Spark, mede opgericht door Cody Norton en Eshel Lipman. Ze helpen de energiepioniers van morgen te cultiveren door ondernemers van buiten de ruimte binnen te halen en hen te leren over energie.


Lipman, onderdeel van de Israëlische delegatie naar de COP26, is van mening dat Israël een geweldige kandidaat is om leiding te geven aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën die nodig zijn om de energietransitie te voltooien en tegen 2050 netto nul te bereiken.


"Dit komt door de relatieve overvloed aan zon - tot 1.900 uur per jaar - de bereidheid van verschillende belanghebbenden zoals kibboetsen en campussen om pilots te implementeren, maar meer dan dat, het besef dat iedereen in het land toegang kan krijgen tot de sector en de kansen die ermee gepaard gaan”, zegt ze. "Je kunt het aantal succesvolle IPO's en nieuwe klimaattechnologiefondsen zien die nu in Israël opkomen."


Lipman voegt eraan toe dat "er nog wat werk moet worden verzet om de relaties tussen de particuliere en de openbare nutsbedrijven te verbeteren, en dat innovatieve processen zullen worden goedgekeurd om in eigen land te groeien, vooral in de opschalingsfase. Dit is precies wat Ignite the Spark probeert te doen.”


Klimaatverandering heeft gevolgen voor de veiligheid


De veiligheidsimplicaties van extreme weersveranderingen kunnen meer uitgesproken zijn in conflictgebieden zoals het Midden-Oosten, waar landen en bevolkingsgroepen wedijveren om natuurlijke hulpbronnen.


Gedachtenleider Morielle Lotan , CEO van MILE-bedrijfsstrategie en medeoprichter van de Climate 180- top, zegt: "de verandering in het klimaat zorgt voor veel veiligheidsuitdagingen: droogte, hongersnood, klimaatongelijkheid. Er vindt al klimaatmigratie plaats, en helaas zijn degenen die gedwongen worden op te pakken en te verhuizen, vaak al arme mensen die het land hebben bewerkt voor hun levensonderhoud. Oorlogen over natuurlijke hulpbronnen zijn al aan het brouwen.”


Nauwkeurige klimaattechnologieën, waaronder gevoelige weersvoorspellingstools, zullen een integraal onderdeel worden van het nemen van beveiligingsbeslissingen, voorspelt ze.


Startups en investeerders uit Israël komen te hulp


Startups hebben durfkapitaal nodig om te groeien, en naarmate de klimaattech ruimte groeit, zullen ook nieuwe kapitaalbronnen groeien.


Een nieuw Israëlisch fonds is Firsttime Ventures , een klimaattechnologische durfkapitaalfonds dat investeert in post-seed- en Series A-bedrijven. Ze wedden op een toename van overheids- en particuliere investeringen om dit nieuwe ecosysteem te ondersteunen.


“Israël is al een wereldleider op het gebied van voedseltechnologie en water, en heeft ongelooflijk talent op het gebied van software. We zien steeds meer ondernemers die hun eerste stappen zetten in klimaattech. Israël heeft veel ongerealiseerd potentieel op dit gebied”, zegt Firsttime-partner en Gen Z-durfkapitalist Itamar Weizman.


Firsttime, het enige fonds dat vertegenwoordigd is in de Israëlische delegatie naar Glasgow, zoekt kansen op gebieden zoals koolstofafvang en -verwijdering, koolstoftransparantie, koolstofrapportage en B2B-software (een sterk punt van Israëlische technologie).


BreezoMeter en SeeTree


De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat „elk jaar blootstelling aan luchtverontreiniging naar schatting 7 miljoen voortijdige sterfgevallen veroorzaakt en het verlies van miljoenen gezonde levensjaren tot gevolg heeft”.


Het probleem wordt verergerd door de vele bosbranden over de hele wereld, die vertienvoudigd per jaar zijn. Stuifmeel veroorzaakt ook meer leed naarmate de seizoenen langer worden. Ongeveer een derde van de wereldbevolking lijdt aan allergieën die verband houden met pollen. Zelfs de impact van Covid is groter naarmate er meer luchtvervuiling is.


BreezoMeter biedt een oplossing die wereldwijd door meer dan 400 miljoen klanten wordt gebruikt om al die problemen lokaal te beoordelen en slimme beslissingen te nemen.


BreezoMeter biedt particulieren en bedrijven een app met realtime informatie over de luchtkwaliteit, geavanceerde polleninformatie, een natuurbrand tracker en weersvoorspellingen.


De wildvuur tracker kan ook lava detecteren, omdat er meer vulkaanuitbarstingen zijn vanwege ecologische veranderingen.


SeeTree een startup die in de kern een nauwkeurig beeld geeft van de gezondheid van bomen om landbouwactiviteiten te optimaliseren, zou een belangrijke speler kunnen worden in het opkomende ecosysteem voor koolstofvastlegging.


Hoewel er veel fanfare is rond startups die beweren koolstof op te vangen, is de technologie er nog niet helemaal. Wat wel werkt, hoewel het low-tech is, is het planten van bomen.


De non-profitorganisatie One Tree Planted legt uit dat bomen koolstofdioxide opnemen om hun stammen, takken, wortels en bladeren te bouwen. Een volwassen boom kan tot 22 pond CO2 per jaar opnemen.


Met meer dan 100 miljoen bomen in beheer in de VS, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Griekenland en Israël, helpt SeeTree organisaties bij het bijhouden van het aantal CO2-credits dat ze kunnen behalen door bomen te planten om atmosferische koolstof op te vangen.


Dit is waardevolle informatie voor bedrijven die boetes willen vermijden voor het niet compenseren van emissies.


Jonathan "Yoni" Frenkel leidt Partnerships bij Atento Capital, gevestigd in Tulsa . Hij leidt de inspanningen om Amerikaanse en Israëlische bedrijven te helpen bij het inhuren van hoogopgeleide externe werknemers in Tulsa. Hij is bereikbaar op LinkedIn.46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page