top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: algen kunnen weefselkrimp bij huidtransplantaties stoppen


De resultaten van het kweken van bedrukte tissues in CarGrow en zonder. Het CarGrow-proces behoudt de oorspronkelijke grootte van het weefsel en voorkomt krimpen. Foto met dank aan Technion


Weefsel printen is een bekende benadering geworden voor het maken van weefsel voor transplantatie. Maar een probleem dat bioprinting blijft plagen, is krimp - het geprinte weefsel heeft de neiging te vervormen en te krimpen voordat het in het doelorgaan wordt ingebracht.


Wetenschappers van het Technion – Israel Institute of Technology hebben onlangs een oplossing ontdekt door het medium waarin het weefsel wordt afgedrukt en gekweekt te veranderen in een medium dat is gebaseerd op een stof die wordt geproduceerd uit rode algen. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Science .


"Veel onderzoeksgroepen over de hele wereld werken aan het verbeteren van het printen van tissues, maar de meeste richten zich op de printfase en het eerste product - het bedrukte tissues", legt prof. Shulamit Levenberg van het Technion aan ISRAEL21C uit.


“Maar niet minder belangrijk is de groeifase van het weefsel, dat wil zeggen de periode tussen het printen en de transplantatie in het doelorgaan. Dit is een complexe periode waarin de afgedrukte cellen zich delen, migreren en hun extracellulaire matrix afscheiden en zich aan elkaar hechten om het weefsel te creëren. Een van de problemen is dat de weefsels in dit complexe proces de neiging hebben om ongecontroleerd te vervormen en te krimpen.”


Om dit tegen te gaan, ontwikkelden de onderzoekers een origineel medium in de vorm van een microgel genaamd CarGrow, gemaakt van carrageen dat op zijn beurt is gebaseerd op rood zeewier. De transparante microgel stelt wetenschappers in staat om de ontwikkeling van het geprinte weefsel te volgen en een betrouwbare, gecontroleerde productie in termen van grootte en vorm mogelijk te maken. Deze nieuwe methode, hopen de wetenschappers, zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor bioprinting.36 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page