top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: druppelirrigatie vermindert de milieu-impact van maïs


Een korenveld in Israël. Foto met dank aan Netafim


Maïs is de op twee na grootste plantaardige voedselbron ter wereld en het belangrijkste gewas in de Verenigde Staten, waar vorig jaar 1,2 miljard ton maïs werd geproduceerd.


Maïs wordt ook verbouwd in China, Zuid-Amerika, India, Oekraïne en in heel Europa, als voedsel voor zowel mens als vee, als biobrandstof en als ruw materiaal voor industriële doeleinden.


Nu blijkt uit de resultaten van een Life Cycle Analysis-studie dat de milieu-impact van al die korenvelden aanzienlijk wordt verminderd door het gebruik van druppelirrigatie in tegenstelling tot irrigatie door overstromingen of sproeiers.


Het onderzoek werd in 2020 door EcoChain uitgevoerd voor het Israëlische Netafim , de wereldleider in duurzame precisie - irrigatieoplossingen.

Hoogtepunten van de studie:


• Maïs geteeld met druppelirrigatie geeft 53 procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met overstroming geïrrigeerde maïs en 39% minder CO2-uitstoot in vergelijking met sprinklerirrigatie.


• Maïs met druppelbevloeiing heeft 24% minder bemesting nodig dan wanneer het wordt gekweekt met irrigatie met vloed, en bijna 17% minder bemesting dan wanneer het wordt gekweekt met sproei-irrigatie.


• Maïs met druppelbevloeiing produceert 45% meer per kilogram per hectare in vergelijking met overstroming en 23% meer in vergelijking met sproeiers.


Een eerdere studie toonde aan dat rijst die wordt geteeld met de druppelirrigatietechnologie van Netafim, de conventionele rijstteelt overtreft, 70% minder water gebruikt en de methaanemissies tot bijna nul reduceert.


"We laten de wereld al bijna 60 jaar zien hoe ze meer kunnen telen met minder en onze baanbrekende technologie is nu van cruciaal belang om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten", aldus Netafim Global Chief Sustainability Officer John Farner.


"Tegenwoordig worden boeren niet alleen uitgedaagd door recordhoge energie- en kunstmestkosten, maar ook door een toenemende druk om hun algehele ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd onze wereldwijde voedselvoorziening te produceren", aldus Farner.


"Het toepassen van precisie-irrigatie voor maïs, samen met andere gewassen over de hele wereld, is van cruciaal belang om het levensonderhoud van boeren te stabiliseren, de ecologische voetafdruk van de landbouw te verkleinen en een voedselveilige toekomst te verzekeren."


Met 33 dochterondernemingen en 17 fabrieken wereldwijd, biedt Netafim op maat gemaakte irrigatie- en fertigatieoplossingen aan miljoenen boeren, van kleine boeren tot grootschalige landbouwproducenten, in meer dan 110 landen.


98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page