top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: IBSR-techniek bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker erg helpvol


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie uitgevoerd aan de Universiteit van Tel Aviv heeft vastgesteld dat het gebruik van de IBSR-techniek bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker (dragers van BRCA1/BRCA2-genen) zeer nuttig kan zijn bij het omgaan met stressvolle gebeurtenissen, het emotionele en psychologische welzijn kan verbeteren, slaapkwaliteit verbeteren en helpen bij het nemen van beslissingen.


De studie werd geleid door Dr. Shahar Lev-Ari van de Sackler Faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met Prof. Eitan Friedman van het Sheba Medical Center en met hulp van andere onderzoekers, als onderdeel van het proefschrift van promovendus Clara Landau. De studie is gepubliceerd in het prestigieuze JAMA Network Open medisch tijdschrift.


Dr. Shahar Lev-Ari legt uit dat jonge vrouwen, dragers van BRCA1/BRCA2-genen, in veel gevallen een staat van onzekerheid hebben over hun toekomst, voornamelijk vanwege het besef dat ze een grote kans hebben om borstkanker en/of of eierstokkanker. Bovendien is er momenteel geen effectieve behandeling om de ziekte te voorkomen en is de enige actieve procedure om het risico op kanker te verminderen een risicoverlagende borstamputatie en/of ovariëctomie rond de leeftijd van 40 jaar. Het was deze procedure die Angelina Jolie in 2013 onderging .


Onderzoekers voegen eraan toe dat de dragers door angst en onzekerheid in veel gevallen lijden aan psychologische en fysieke symptomen die hun normale leven ernstig verstoren. Als onderdeel hiervan probeerden de onderzoekers in de huidige studie te onderzoeken of workshops en hulpmiddelen voor het bevorderen van de persoonlijke gezondheid, het verlichten van stress en spanning en het versterken van de mentale gezondheid het emotionele welzijn en de kwaliteit van de slaap van deze jonge vrouwen kunnen verbeteren. vervoerders.


De studie omvatte 100 vrouwelijke dragers van BRCA1/BRCA2-genen die momenteel onder toezicht staan ​​in het Meirav Breast Center in het Sheba Medical Center. Als onderdeel van het onderzoek leerden en oefenden de dragers de IBSR-methode (mindful self-onderzoek voor vermindering van stress, de klinische toepassing van "The Work" door Byron Katie), die erop gericht was de deelnemers zelfoefeningstechnieken te bieden op basis van verhoogde opmerkzaamheid. , werk aan stressveroorzakende overtuigingen (het 'onderzoeksproces') en cognitieve herkadering.


De resultaten waren zeer indrukwekkend. Na deelname aan de workshops en zelfoefeningen lieten de dragers een grote verbetering zien in alle aspecten van persoonlijke groei, positieve relaties met anderen, levensdoelen en zelfacceptatie. Bovendien werd een duidelijke verbetering gezien in de kwaliteit van de slaap, die weer normaal werd.

Verder werd met betrekking tot twijfels over het al dan niet ondergaan van chirurgische ingrepen zoals borstamputatie en ovariëctomie, een duidelijke verandering van houding vastgesteld bij de deelnemers, waarbij sommigen van een positie van uitsluiting van elke procedure tot het maken van een afspraak.


Daarom zijn de onderzoekers van mening dat deze bevindingen erop wijzen dat studie en praktijk van IBSR-technieken het psychologisch welzijn van vrouwen met BRCA1/BRCA2-genmutaties kan verbeteren, en de basis vormen (in combinatie met andere onderzoeken) voor het aanbevelen van het verstrekken van deze techniek aan vrouwen, samen met oncogenetische consultatie.


Dr. Shahar Lev-Ari vat het samen: "voor zover ons bekend is dit de grootste studie ooit ter wereld, in het kader van een dergelijk experiment, wat het aantal deelnemers betreft. We denken dat gezondheidszorgdiensten, in Israël en wereldwijd, de impact evalueren van het omgaan met de genetische informatie en chirurgische procedures die worden aangeboden aan asymptomatische dragerschapsvrouwen op hun emotionele welzijn en kwaliteit van leven, en hun interventies aanbieden om hun gezondheid op individueel niveau te bevorderen, zodanig dat wetenschappelijk bewezen in het verbeteren van de kwaliteit van leven en emotioneel welzijn van deze vrouwen."106 weergaven0 opmerkingen
bottom of page