top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie toont aan dat honden kinderen helpen bij het leren lezen


Screenshot YouTube


Het oefenen van hun lezen staat waarschijnlijk niet bovenaan de takenlijst van een vierdeklasser. Maar als je een of twee schattige honden aan de taak toevoegt, wordt het veel leuker en, volgens de bevindingen van een recent onderzoek, effectiever.


"Studies tonen aan dat vloeiend lezen de sleutel is tot het leerproces en het zelfstandig leren van een kind, en dat het hen helpt integreren in de samenleving, om nog maar te zwijgen van de sociale en emotionele aspecten van lezen en de zelfontplooiing die het biedt", legt Shirley Har- Zvi, hoofd speciaal onderwijs en hoofddocent aan het Talpiot College of Education in Holon.


Van links, dr. Shirley Har-Zvi van Talpiot College of Education, leraar-dierentrainer Ita Merla en kandidaat-leraar-master Ortal Levi. Foto door Ita Merla via ISRAEL21c


"We zochten naar een originele manier om studenten te motiveren om te willen oefenen met lezen", voegt ze eraan toe. "En om die motivatie te creëren, hebben we besloten om honden te gebruiken."


In de studie, die werd geleid door masterstudent Ortal Levi, zelf een leraar, en onder supervisie stond van Har-Zvi, werden 29 vierdeklassers van een school in Midden-Israël verdeeld in twee groepen die de opdracht kregen om tijd en moeite te besteden aan 10 leeslessen. sessies.


Kinderen uit de ene groep lezen zichzelf voor, terwijl de kinderen uit de andere groep hun viervoeters voorlezen.


Enorm behulpzaam

De resultaten, zegt Har-Zvi, waren overtuigend.


“Beide groepen verbeterden enorm, maar de groep die hardop voorlas aan de honden verbeterde aanzienlijk in termen van leesnauwkeurigheid. We gaan ervan uit dat als we hetzelfde onderzoek gedurende een langere periode bij een groep zouden uitvoeren, dit misschien ook een impact zou hebben op de leessnelheid en niet alleen op de nauwkeurigheid,' zegt ze.


“Veel kinderen hebben tegenwoordig meer leesproblemen omdat ze door Covid niet door de tweede en derde klas zijn gegaan”, merkt ze op, in gesprek met ISRAEL21c.


“Ze hebben niet de kans gehad om te oefenen met lezen en daarom zien we veel kinderen met leesproblemen. Dit programma, dat werkte aan vloeiend lezen, heeft hen echt vooruit geholpen.”


Kinderen en honden zijn perfecte leespartners. Foto door Ita Merla via ISRAEL21c


“Kinderen kunnen het boek openhouden, maar ze hoeven niet noodzakelijkerwijs te lezen. Ze kunnen ernaar staren of dagdromen - technisch gezien kun je ze niet dwingen om te lezen. Maar met de honden zijn ze echt gemotiveerd om het te doen, zelfs de kinderen die aanvankelijk niet wilden”, zegt ze.


“De honden zorgen voor de motivatie en de eindeloze opwinding, en dit heeft resultaten opgeleverd, die gelukkig ook in het onderzoek naar voren kwamen. De honden bieden de kinderen een niet-oordelende omgeving en ze zitten kalm en aandachtig naast de kinderen terwijl ze hardop voorlezen – en er is niemand die je uitlacht of je corrigeert”, voegt Merla toe.


"Ze oefenen zelfkritiek uit wanneer ze hardop voorlezen en zijn in staat hun eigen fouten te herstellen, zonder zich zorgen te maken dat ze het tempo van iemand anders kunnen bijhouden."


Bovendien merkt ze op: "Kinderen die je niet aan het lezen kreeg, hoe creatief je ook probeerde, zijn leeskampioenen geworden."


Ze was ook verrast dat zelfs kinderen die al goed konden lezen, hardop wilden voorlezen aan de honden.


“In de studie was er een groep die de honden voorlas en een controlegroep. Toen de studie eindigde, lieten we de controlegroep ook de honden voorlezen”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


“Er is iets met dieren, en honden in het bijzonder, dat kinderen zeer accepteert. Het gevoel dat ze ze geven – dat ze geliefd en geaccepteerd worden zoals ze zijn – komt door.”

108 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page