top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie toont hoe je het emotionele welzijn van kankergendragers verbeterd


Foto via Freepik


Volgens een recente studie gepubliceerd in JAMA Network Open medisch tijdschrift, zou een stressverminderingstechniek die bekend staat als op onderzoek gebaseerde stressvermindering (IBSR) het mentale en fysieke welzijn kunnen verbeteren van vrouwen die gediagnosticeerd zijn als vatbaar voor borst- en eierstokkanker.


Angst en onzekerheid na een BRCA1/BRCA2-diagnose zorgt ervoor dat veel dragers psychische en lichamelijke klachten krijgen die hun leven verstoren omdat er nog geen effectieve behandeling is om deze ziekten te voorkomen.


Op dit moment, zei Dr. Shahar Lev-Ari van de Universiteit van Tel Aviv (TAU), is de enige actieve procedure om het risico op kanker drastisch te verminderen een borstamputatie en/of een ovariëctomie rond de leeftijd van 40 jaar, zoals actrice Angelina Jolie ervoor koos om te doen in 2013.


De studie, uitgevoerd op de Universiteit van Tel Aviv (TAU) op 100 jonge vrouwelijke dragers van deze genen die momenteel onder supervisie staan ​​van het Meirav Breast Center (MBC) in het Sheba Medical Center, maakte deel uit van het proefschrift van MBC-student Clara Landau, aldus ISRAEL21C.


De dragers leerden en oefenden de IBSR-methode, die mindfulness-technieken omvat om stress veroorzakende overtuigingen te verminderen in combinatie met cognitieve herkadering. IBSR komt voort uit de methode van zelfonderzoek "The Work", ontwikkeld door Byron Katie, auteur van Loving What Is.


Als resultaat van IBSR vertoonden de BRCA1/BRCA2-gendragers een duidelijke verbetering in alle aspecten van mentale gezondheid en emotioneel welzijn, en hun slaappatroon keerde terug naar normaal.


Het leidde ook tot een verandering in de houding ten aanzien van preventieve chirurgische ingrepen. Vrouwen waren in staat om rationele medische beslissingen te nemen, zoals het plannen van een afspraak om chirurgische opties te bekijken.


Lev-Ari concludeerde dat gezondheidsdiensten in Israël en wereldwijd de impact van het omgaan met een BRCA1/BRCA2-diagnose op het emotionele welzijn en de kwaliteit van leven van asymptomatische dragers moeten evalueren.


"Gezondheidsdiensten moeten interventies aanbieden om de gezondheid op individueel niveau te bevorderen, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de kwaliteit van leven en het emotionele welzijn van deze vrouwen verbeteren," zei hij.77 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page