top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische technologie helpt gevaar van zinkgat te minimaliseren


Screenshot YouTube Thomas Schlijper


Het was een wonder dat niemand gewond raakte toen afgelopen zaterdag plotseling een groot zinkgat opende op de drukke Ayalon-snelweg in Tel Aviv.Evenmin raakte iemand gewond toen drie auto's vorig jaar in een spelonkachtig zinkgat vielen dat plotseling verscheen op een parkeerplaats bij het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem.


Maar slechts twee maanden geleden kwam een ​​32-jarige man om het leven toen een zinkgat het illegaal gebouwde privézwembad opslokte waarin hij zwom in Karmei Yosef.


Veiligheids- en reddingstroepen reageren op een zinkgat dat een zwemmer doodde in een privézwembad in Karmei Yosef, 21 juli 2022. Foto door Yossi Aloni/FLASH90 via ISRAEL21C


Of het nu gaat om een ​​gebrekkige afwatering of een zware constructie die ervoor zorgt dat de onderliggende rotslaag uiteenvalt, zinkgaten kunnen dodelijk zijn - en ze verrassen altijd.


Een maand geleden opende zich een enorm zinkgat van 656 voet diep in Chili, en in juli reed een busje een zinkgat in in New York. Sinkholes zijn een probleem dat elk land ter wereld treft.


Een Israëlische startup genaamd Exodigo biedt een niet-opdringerige manier om de verrassingsfactor te verwijderen.


Door een gedetailleerde en nauwkeurige kaart van ondergrondse nutsvoorzieningen te bieden - zonder dat er graafwerkzaamheden nodig zijn - helpt de technologie van Exodigo de risico's bij dagelijkse bouw- en infrastructuuractiviteiten en noodsituaties zoals zinkgaten te minimaliseren.


Exodigo voert een ondergrondse scan uit op de plaats van het Ayalon Highway-zinkgat, 17 september 2022. Foto met dank aan Exodigo


Daarom belde de wegbeheerder Exodigo om een ​​bemanning naar de rampplek in Ayalon te sturen om in de nacht van de instorting een ondergrondse scan uit te voeren.


Het team identificeerde snel potentiële risicogebieden op de snelweg via zijn multi-sensing artificial intelligence-platform.


Deze inzichten hielpen lokale autoriteiten om weloverwogen beslissingen te nemen over corrigerende maatregelen om de weg tegen verdere zinkgaten in dat gebied te versterken.


Hoe werkt de technologie?

Exodigo's ondergrondse mapping van vastgoed- en infrastructuurprojecten is mogelijk door op AI gebaseerde analyse van gegevens die zijn verkregen van sensoren die zijn verbonden met drones of op een rollende grondkar.


Sensoren op een grondkar helpen Exodigo gegevens te verzamelen over wat zich onder het oppervlak bevindt. Foto met dank aan Exodigo


Wordt niet geboord of blind gegraven.


"Zie het als het combineren van de scankracht van een MRI, CT-scan en echografie in één beeld van wat zich onder de grond bevindt", zegt CEO Jeremy Suard, die samen met CTO Ido Gonen en CPO Yogev Shifman Exodigo oprichtte.


De resulterende digitale 3D-kaart laat precies zien wat er ondergronds is, inclusief leidingen en kabels, evenals informatie over de bodemlagen, rotsen, mineralen en zelfs grondwater.


De technologie van Exodigo werd eerder dit jaar gelanceerd en met succes geïmplementeerd in verschillende projecten in Israël en de Verenigde Staten.


Exodigo werkte bijvoorbeeld met de metro van Los Angeles en identificeerde nauwkeurig verlaten lijnen die ondergronds waren begraven en die het uitbreidingsproject van de metro in gevaar hadden kunnen brengen.


3D digitale ondergrondse mapping onthult alle ondergrondse objecten. Afbeelding met dank aan Exodigo


Een grote opgraving vermijden


“Elk jaar wordt meer dan $ 100 miljard uitgegeven aan opgravingen en boringen, allemaal met als doel te ontdekken wat er onder de grond zit. Dit probleem treft talloze industrieën, van de bouw en ondergrondse nutsvoorzieningen tot de exploratie van zeldzame metalen, olie en gas”, aldus Suard tegen ISRAEL21C.


“Het probleem is tweeledig: het is kostbaar om de aarde op te graven en het onnodige gebruik van zwaar materieel zorgt voor vermijdbare uitstoot van broeikasgassen. En dan zijn er nog de onverwachte gevolgen – lekken, explosies, projectvertragingen en meer – die jaarlijks miljarden dollars en zelfs verlies aan levens kosten.”


Exodigo heeft afgelopen februari 29 miljoen dollar aan startkapitaal opgehaald en ontwikkelt technologie voor andere markten, met als doel niet-invasieve bepaling van de bodemsamenstelling voor de bouwsector en de exploratie van mineralen.“Ons doel is om het aantal opgravingen en inkomstenderving veroorzaakt door onverwachte nutsvoorzieningen tot een minimum te beperken, waardoor het hele project minder risico loopt. We verlagen ook de totale ecologische voetafdruk door onnodige boringen en het gebruik van de verkeerde machines overbodig te maken”, legt Suard uit.


Exodigo presenteert haar platform deze week op de internationale transporttechnologiebeurs InnoTrans in Berlijn.


Voor meer informatie, klik hier.65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page