top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische technologie zet in Zweedse haven afval om in energie


Wallhamn Port in Tjorn, Zweden. Foto met dank aan Wallhamn AB via ISRAEL21c


Een Israëlische schone technologie om continu elektriciteit en "groene" methanol te produceren uit niet-recyclebaar afval, zal een lokale energieproductiefaciliteit aandrijven in de haven van Wallhamn in Tjörn, Zweden - een van de grootste havens voor voertuigafhandeling in Noord-Europa.


Boson Energy , een Israëlisch-Zweeds-Pools bedrijf, zal de fabriek bouwen om te voorzien in de groeiende behoefte van Wallhamn aan energie en elektriciteit voor het opladen van voertuigen die in de haven worden gelost, en om het lokale elektriciteitsnet te ondersteunen wanneer dat nodig is.


Torbjörn Wedebrand, CEO van Wallhamn, links, met Jan Grimbrandt, CEO van Boson Energy. Foto met dank aan Boson Energy via ISRAEL21c


Zowel de elektriciteit als de brandstof zullen CO2-negatief zijn, aangezien het proces van Boson Energy het mogelijk maakt om koolstofdioxide op te vangen voor gebruik of opslag, op een schone en kosteneffectieve manier.


Het enige vaste residu van het conversieproces is een glasslak die kan worden gebruikt als milieuvriendelijk vulmateriaal of verder kan worden verwerkt tot klimaatslim isolatiemateriaal.


Torbjörn Wedebrand, CEO van Wallhamn, zei dat het project een kans is om havenactiviteiten uit te breiden en zijn doel te realiseren om 's werelds eerste koolstofnegatieve haven te worden.


"Dit project schept zeer goede voorwaarden voor onze groene transitie en betrouwbare energievoorziening - zowel voor onze eigen activiteiten als voor onze klanten", aldus Wedebrand.


“Het zal een belangrijk onderdeel zijn van de groei van onze import/exportactiviteiten en tegelijkertijd een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van kooldioxide realiseren. Daarnaast bieden de verschillende producten uit de integrale aanpak van Boson Energy zeer interessante kansen om het hele gebied rond de haven te ontwikkelen. Voor ons is dit een vlaggenschipproject en veel havens over de hele wereld staan ​​voor soortgelijke uitdagingen.”


Als onderdeel van het project is Boson Energy ook een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Ecopromt om in de buurt van de haven een indoor farming faciliteit te bouwen voor het telen van groenten. Deze faciliteit zal groene stroom, kooldioxide en koeling rechtstreeks van de faciliteit van Boson Energy ontvangen.


72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page