top of page
  • Barak Ravid

Israëlische topfunctionarissen bezoeken het Witte Huis om over Iran te praten, schrijft Barak Ravid


Ron Dermer. Screenshot YouTube


De Israëlische minister van Strategische Zaken Ron Dermer en nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi zullen naar verwachting begin volgende week Washington bezoeken voor ontmoetingen met hoge Biden regeringsfunctionarissen die zich zullen concentreren op Iran, zeiden twee Israëlische en Amerikaanse functionarissen.


Waarom het ertoe doet: De VS en Israël maken zich grote zorgen over de ongekende voortgang van het nucleaire programma van Iran.

  • Een topfunctionaris van de Amerikaanse defensie zei dinsdag dat Iran slechts 12 dagen nodig heeft om genoeg uranium van wapenkwaliteit te verrijken om één atoombom te bouwen, hoewel de VS ook hebben gezegd niet te geloven dat Iran de beslissing heeft genomen om zijn bewapeningsprogramma te hervatten.

Stand van zaken: Colin Kahl, de staatssecretaris van defensie voor beleid, getuigde dinsdag tijdens een hoorzitting van de House Armed Services Committee dat sinds de Trump-regering de VS in 2018 terugtrok uit de nucleaire deal met Iran, de "nucleaire vooruitgang" van Teheran "opmerkelijk" is. "

  • Kahl zei dat voordat de Trump regering de nucleaire overeenkomst verliet, Iran een jaar nodig had om uit te breken en genoeg 90% verrijkt uranium te krijgen voor één atoombom.

Het internationale Atoomenergieagentschap gaat door met het onderzoeken van de Iraanse activiteiten in zijn ondergrondse nucleaire installatie in Fordow, waaronder het verrijken van ten minste kleine hoeveelheden uranium tot 84% zuiverheid.

  • Dit is het hoogst bekende verrijkingsniveau dat Iran heeft toegepast en is slechts iets minder dan de 90% zuiverheid die nodig is voor het bouwen van een atoombom.

Ja, maar: Israëlische en Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat zelfs als Iran genoeg 90% verrijkt uranium krijgt voor een bom, het nog één tot twee jaar nodig heeft om een ​​kernkop voor een ballistische raket te bouwen.

  • CIA-directeur Bill Burns vertelde CBS' Margaret Brennan in een interview dat afgelopen weekend werd uitgezonden dat, hoewel Iran aanzienlijke vorderingen had gemaakt met zijn nucleaire programma, de VS "gelooft dat de opperste leider in Iran tot nu toe een beslissing heeft genomen om het bewapeningsprogramma te hervatten waarvan wij oordelen dat ze eind 2003 hebben opgeschort of gestopt."

  • Mohammad Eslami, het hoofd van de Atomic Energy Organization of Iran, zei woensdag dat het 84% verrijkte uranium dat werd gevonden door IAEA-inspecteurs “een monster was van de zijkant van een kraan in het proces, het deeltje kan niet eens worden gezien met een microscoop", volgens het semi-officiële Mehr News Agency van Iran.

  • Eslami voegde eraan toe dat de IAEA-inspecteurs "het materiaal observeerden dat uit het proces was gekomen en ontdekten dat de zuiverheid ervan niet meer dan 60% was."

Het grote geheel: Dermer en Hanegbi, die beiden bekend staan ​​als Iran-haviken en het Iraanse beleid van Israël leiden, zullen naar verwachting een ontmoeting hebben met de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, staatssecretaris Tony Blinken en andere hoge Amerikaanse functionarissen, zei een Israëlische functionaris.

  • Het bezoek van Dermer en Hanegbi zal ook plaatsvinden te midden van de groeiende bezorgdheid in het Witte Huis over het plan voor gerechtelijke herziening van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de escalerende spanningen op de Westelijke Jordaanoever.

  • Twee Amerikaanse functionarissen vertelden me dat de regering met Netanyahu wil samenwerken om Iran tegen te gaan, maar dat het moeilijker zal zijn als "zijn achtertuin in brand staat".

  • Het Witte Huis en het kabinet van de premier weigerden commentaar te geven.

58 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page