top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische uitvinding pakt de toename van het toegenomen medisch afval aan


Ter illustratie. Foto via Wix


Sinds COVID-19 zijn intrede deed in ons leven is het gebruik van mondmaskers en plastic handschoenen met een duizelingwekkende hoeveelheid toegenomen. Er wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer 129 miljard gezichtsmaskers en 65 miljard handschoenen per maand worden gebruikt.


Veel van de medische apparatuur die door ziekenhuizen en gezondheidsklinieken wordt gebruikt, is voor eenmalig gebruik, waardoor stortplaatsen en opslagfaciliteiten worden belast met lege injectieflacons, naalden, latexhandschoenen en maskers voor eenmalig gebruik.


Het Covid-19 gerelateerd zwerfvuil dat mensen beschermd tegen het overdragen van de ziekten, houdt nu dieren in de val. Een zeedier kan verstrikt raken in de weggegooide mondmaskers bijvoorbeeld, met de dood tot gevolg door verstikking of verdrinking, aldus ISRAEL21C.


Met de opkomst van nieuwe Covid-19-varianten zal het beheer van medisch afval waarschijnlijk een cruciale rol blijven spelen in de impact ervan op het milieu.


Maar gelukkig pakt een Israëlische uitvinding de toename van het toegenomen medisch afval aan.


De Envomed 80 is een machine op locatie die medisch afval reduceert tot een veilig product dat naast gemeentelijk afval kan worden weggegooid en milieuvriendelijk is.

In vergelijking met de meeste ontwikkelde landen loopt Israël behoorlijk achter op het gebied van de inzameling van medisch huishoudelijk afval . Meer dan 85% van de in het openbaar verzamelde medicijnen die thuis worden weggegooid, wordt ofwel door het toilet of de gootsteen gespoeld of weggegooid in het afval dat uiteindelijk zal worden overgebracht naar stortplaatsen waar de actieve stoffen in de medicijnen in het grondwater kunnen lekken. Bovendien kunnen medicijnresten het gezuiverde afvalwater dat voor landbouwirrigatie wordt gebruikt, verontreinigen.


Deze gevaren voor het milieu hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid van zowel mens als dier. Met het potentieel om waterreservoirs en aquifers die drinkwater leveren te vervuilen, vervuilen farmaceutische verbindingen allerlei ecologische systemen.


Het Israëlische bedrijf Maabarot Metal Works ontwikkelde de Envomed 80 om een ​​duurzame oplossing te bedenken die medisch afval kan sorteren, scheiden en opslaan.


In minder dan 20 minuten behandelt één Envomed 80 tot 250 kilogram (2.220 liter) afval per dienst van negen uur, goed voor bijna 350 ziekenhuisbedden.


“We waren op zoek naar een vakgebied waarin er schaarste is aan technische oplossingen. We kwamen de behandeling van infectieus of medisch afval tegen en na het verkennen van deze markt identificeerden we twee problemen”, zegt David Segev, CEO van Envomed.


“De eerste was dat er geen behandeling ter plaatse is; het is allemaal off-site gedaan, wat geen zin heeft. Het tweede is dat off-site behandeling voornamelijk verbrandingsovens betreft, wat verschrikkelijk is. Toen we de markt opnieuw verkenden, ontdekten we dat ziekenhuizen niet ter plaatse verwerken omdat er geen adequaat alternatief is.”

De Envomed 80 versnippert, steriliseert en scheidt medisch afval ter plaatse. Foto met dank aan Maabarot Metal Works via ISRAEL21C


De originele oplossingen waren voornamelijk warmtebehandelingstechnologieën - autoclaven. Het probleem is dat "besmettelijk afval zowel vloeibare als vaste fasen bevat, die autoclaven niet kunnen aanpakken", legt Segev uit.


“De uitdaging was om een ​​proces te vinden dat geldig is voor zowel vast als vloeibaar afval. Toch heeft elke afvalstroom verschillende materialen, dus het is echt niet mogelijk om precies te weten wat er elke keer door de machine gaat. Bovendien zijn ziekenhuizen sterk gereguleerde instituten die niet van onzekerheid houden. We moesten een oplossing ontwerpen die repetitieve en geldige sterilisatieresultaten voor infectieus afval zou hebben voor zowel vaste stoffen als vloeistoffen.”

Envomed 80 versnippert eerst het afval, waardoor het volume tot 80% wordt verminderd voordat de ingezamelde materialen volledig worden gesteriliseerd tot STAATT (State and Territorial Association on Alternate Treatment Technologies) Level IV .


“Onze machine gebruikt een sterke oxidator, dus de efficiëntie is hoog. Nadat de activeringsfase het versnipperde afval met het sterilisatiemiddel heeft geroerd, levert het resultaat zowel vaste stoffen als vloeistoffen op. Van daaruit hebben we een vloeistof- en vaste stof scheider waar de vloeistof rechtstreeks naar het riool gaat, omdat het op dat moment zal oplossen in water, zuurstof en azijnzuur, dus het is volledig milieuvriendelijk. Het vaste product wordt later gedroogd, waardoor een confetti-vormig afvalproduct van gemeentelijk niveau overblijft”, zegt Segev.


De Envomed 80 in gebruik. Foto met dank aan Maabarot Metal Works via ISRAEL21C


Tijdens de sterilisatiestap ondergaan de materialen een grondige agitatie met behulp van een krachtig oxidatiemiddel dat per azijnzuur en waterstofperoxide combineert. Het kan alle cel componenten, zoals eiwitten en enzymen, aanvallen om bacteriesporen te bestrijden.


Envomed 80 laat geen levende ziekteverwekkers achter en elimineert de noodzaak voor extern beheer, wat de zekerheid van veiligheid en hygiëne in zorginstellingen met zich meebrengt, zegt Segev.


Envomed is begonnen met pilots in Azië-Pacific en Europese landen met installaties in Israël bij Clalit Health Services, een van de grootste HMO's in Israël.


"We hebben machines in het Soroka Medical Center in Beersheva en we installeren er meer in het Beilinson Hospital in Petah Tikva", zegt Segev.


“Er zijn ook enkele installaties in Scandinavië. Het installeren van onze machines op deze plaatsen is voor ons relatief eenvoudig omdat het allemaal redelijk duurzame landen zijn, zodat ze onze technologie kunnen waarderen.”


Hoewel de huidige praktijken en voorschriften van afvalbeheer geschikt zijn voor off-site oplossingen, gelooft Segev dat Envomed het potentieel heeft om de weg vrij te maken voor andere initiatieven op het gebied van afvalbeheer naarmate installaties toenemen.


“Als je over goede technologie beschikt, heeft het geen zin om afval off-site te behandelen. Het is logischer om het direct te behandelen op de plaats waar het is ontstaan.”1.002 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page