top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers hebben manier ontwikkeld om verbindingen in de hersenen uit te schakelen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om connectoren uit te schakelen die verschillende delen van de hersenen met elkaar verbinden, waarvan ze zeggen dat dit de sleutel zou kunnen zijn voor de behandeling van neurologische aandoeningen zoals epilepsie.


Gebaseerd op een lichtgevoelig eiwit van muggen, werd de ontdekking afgelopen dinsdag gerapporteerd in het peer-reviewed tijdschrift Neuron . De doorbraak wordt al enkele weken in medische kringen besproken en tientallen neurobiologieteams over de hele wereld hebben het eiwit al besteld en gebruiken het protocol in hun eigen labs.


"Onze nieuwe methode is de eerste waarmee wetenschappers de functie van bepaalde paden die delen van de hersenen verbinden kunnen vergroten of verkleinen, of ze volledig kunnen afsluiten", vertelde prof. Ofer Yizhar van het Weizmann Institute of Science aan The Times of Israel.


"Het uiteindelijke doel is dat dit ons in staat zal stellen om de paden van de hersenen beter te begrijpen, en op welke daarvan kan worden gericht om verschillende hersenaandoeningen te behandelen."


Wetenschappers gebruiken op grote schaal genetisch gemodificeerde dieren, die verschillende menselijke ziekten nabootsen, om genezing te vinden. Het onderzoeken van hersenaandoeningen met behulp van dergelijke dieren is echter uitdagender dan het onderzoeken van andere ziekten.


Het team van Yizhar heeft met succes zijn methode gebruikt om paden in muizenhersenen aan te passen, af te sluiten en opnieuw te activeren. Het werkte goed op alle zeven muizen in zijn experiment.


"Op een manier die nog nooit eerder mogelijk was, zullen we in staat zijn om een ​​zeer complex 'circuit' te deconstrueren door de 'componenten' een voor een uit te schakelen, zoals je zou doen als je elektronica probeert te repareren," zei Yizhar.


De methode omvat het injecteren van een eiwit van muggen, geënt op een virus, in de hersenen van dieren. Dit eiwit maakt de paden in de hersenen gevoelig voor licht.


"We laten kleine LED-lampjes schijnen, zoals die in televisies, in de buurt van de delen van de hersenen die we willen remmen, en de paden die het met de rest van de hersenen verbinden, verminderen hun activiteit of sluiten helemaal af", zei Yizhar. Wanneer het licht wordt verwijderd, gaan de paden weer normaal functioneren.


Het Weizmann-team heeft vijf jaar aan de methode gewerkt en gelooft dat het de ontwikkeling van veel medicijnen zal helpen.


"Dit kan het onderzoek naar autisme, epilepsie en een reeks andere aandoeningen bevorderen, door wetenschappers te helpen begrijpen welke wegen opties voor therapeutica kunnen zijn", zei Yizhar.

501 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page