top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers komen dicht bij het afwenden van dodelijke immuun overreactie op COVID-19


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische onderzoekers van het Israel Institute of Technology - Technion zeggen dat ze een mogelijke methode hebben gevonden om de overreactie van het immuunsysteem te stoppen die in verband is gebracht met veel sterfgevallen door COVID-19 en andere ziekten.


De T-cellen van het lichaam beschermen het lichaam normaal gesproken tegen ziekten, maar ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze overactief worden. Deze omvatten cytokinestormen, de immuunreactie die ernstige ontstekingen veroorzaakt en waarvan wordt aangenomen dat deze de oorzaak is van veel van de sterfgevallen onder COVID-19-patiënten. De cytokinestormen schaden ook veel mensen die lijden aan auto-immuunziekten.


Maar de onderzoekers van het Technion denken dat ze een mogelijke route hebben gevonden om deze overdreven reactie te stoppen. Ze hebben een "regulerende plaats" in een eiwit in T-cellen vastgesteld die beslist om al dan niet immuunreacties op te starten.


Professor Debbie Yablonski en haar team geloven dat het op een dag mogelijk zal zijn om de reactie door middel van medicatie te verminderen, zei ze tegen de Times of Israel.


Ze hebben hun onderzoek gepubliceerd in het peer-reviewed Journal of Immunology, waar het door de redactie werd aanbevolen als een 'top read', en proberen nu uit te zoeken hoe ze de kennis kunnen gebruiken om cytokinestormen daadwerkelijk te stoppen. Het team is al bezig met het identificeren van medicijnen die dat gewenste effect kunnen hebben.


"Soms wordt het immuunsysteem te veel opgevoerd en produceert het een cytokinestorm, en op basis van onze bevindingen denken we dat we in de toekomst het niveau van de immuunrespons met medicijnen kunnen verfijnen", zei Yablonski aan The Times of Israël.


T-cellen, een centraal onderdeel van het immuunsysteem, kunnen pas in actie komen als er twee aanwijzingen zijn dat het lichaam met een probleem te maken heeft, zoals een tumor of een virus.


"Ze zijn als het veiligheidsmechanisme van een koffiezetapparaat dat controleert of twee knoppen worden ingedrukt om er zeker van te zijn dat het een volwassene is die om een ​​drankje vraagt ​​en niet een peuter die met de machine speelt", aldus Yablonski.


Eén signaal wordt gegenereerd als de T-cellen een specifieke bedreiging herkennen, zoals een virus. Een ander, het zogenaamde co-stimulerende signaal, is een algemeen signaal dat bevestigt dat er een probleem in het lichaam is.


Zoveel is bekend, maar wat Yablonski heeft ontdekt, is het exacte mechanisme dat eerst bepaalt of een individuele T-cel een immuunrespons zal initiëren of dat deze zal afzien.


Het vermogen van T-cellen om deze beslissing correct te nemen is belangrijk omdat te weinig reactievermogen de immuniteit tegen ziekteverwekkers zou schaden; als de reactie echter te gemakkelijk wordt geactiveerd, kan dit schadelijke gevolgen hebben, zoals auto-immuniteit of misschien een cytokinestorm.


"De vraag is hoe T-cellen precies weten dat beide tekenen van infectie aanwezig zijn," zei Yablonski. "En wat we hebben geïdentificeerd, is het mechanisme dat de cellen gebruiken om dit eerst te doen."


Haar hoop is nu dat, met het geïdentificeerde mechanisme, het mogelijk zal zijn om manieren te identificeren om het te manipuleren en de immuunrespons af te zwakken wanneer er gevaar is voor een cytokinestorm.


Het laboratorium van Yablonski heeft deze aanpak gepatenteerd om het probleem van overreactie van het immuunsysteem aan te pakken - en ze gelooft dat het vinden van het juiste medicijn voor de klus binnen een paar jaar kan gebeuren.178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page