top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers ontdekken methode voor het neutraliseren van gevaar eiwit BRD4


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers zeggen dat ze een ontdekking hebben gedaan die de weg zou kunnen effenen voor het neutraliseren van de gevaren van het kankerverwekkende eiwit BRD4, blijkt uit een artikel in de Times of Israel.


Jarenlang hebben wetenschappers de hypothese geopperd dat de SETD6 de BRD4-activiteit reguleert, maar er is een beperkt begrip van de relatie.


Wanneer dit eiwit overactief wordt door een storing in het lichaam, worden genen die verschillende soorten kanker veroorzaken, overprikkeld. Maar het stimuleren van de productie van een bepaald enzym in het lichaam zou het risico dat het met zich meebrengt heel goed kunnen verminderen, volgens een nieuwe studie van professor Dan Levy, een bioloog aan de Ben Gurion University.


Nu, na laboratoriumexperimenten met menselijke cellen die afkomstig zijn van borstkankerpatiënten, heeft Levy een paper gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Science Advances, waarin de duidelijkste uitleg tot nu toe wordt gegeven van hoe het enzym het eiwit beïnvloedt.


"We bevestigen niet alleen de hypothese dat het enzym het eiwit reguleert, maar we begrijpen ook precies hoe het dit doet", zegt Levy, die het onderzoek uitvoerde met zijn collega's Dr. Zlata Vershinin en Dr. Vered Caspi, evenals met internationale medewerkers.


Professor Dan Levy, die het onderzoek uitvoerde met zijn collega's Dr. Zlata Vershinin en Dr. Vered Caspi, evenals met internationale medewerkers zegt :"we bevestigen niet alleen de hypothese dat het enzym het eiwit reguleert, maar we begrijpen ook precies hoe het dit doet".


Hij legde uit: “BRD4 ​​bleek betrokken te zijn bij de progressie van veel kankers, waaronder borstkanker, leukemie, prostaatkanker en andere. We hebben alle reden om aan te nemen dat dit onderzoek een zeer brede relevantie zou kunnen hebben".


Het idee om zich op bepaalde eiwitten te richten om kanker te bestrijden is niet nieuw, en op basis van deze benadering zijn bestaande medicijnen ontwikkeld. Maar dit is de eerste keer dat er een manier is gevonden om het BRD4-eiwit aan te vallen via de SETD6-relatie.179 weergaven0 opmerkingen
bottom of page