israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers verlengen het leven van muizen met 23%, methode werkt ook bij mensen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Door het verhogen van de toevoer bij muizen van een SIRT6 eiwit, dat normaal gesproken afneemt met het ouder worden, zijn Israëlische wetenschappers er in geslaagd de levensverwachting van muizen met 23 procent te verlengen, waarbij ze zeggen dat dezelfde methode ook bij mensen kan werken.


In peer-reviewed onderzoek dat zojuist in het tijdschrift Nature Communications is gepubliceerd, hebben ze de verhoogde levensverwachting onthuld en ook verklaard dat de eiwitrijke muizen jonger waren en minder vatbaar voor kanker.


Professor Haim Cohen van de Bar-Ilan Universiteit zei in een toelichting dat "de verandering in levensverwachting aanzienlijk was, als je bedenkt dat een vergelijkbare equivalente sprong in de menselijke levensverwachting ons dan gemiddeld tot bijna 120 zou laten leven".


"De veranderingen die we bij muizen zagen, zijn mogelijk te vertalen naar mensen, en als dat zo is, zou dat opwindend zijn," zei hij.


Het laboratorium van professor Cohen werkt nu aan het identificeren van medicijnen waarmee het SIRT6-eiwit veilig bij mensen kan worden versterkt.


Het is algemeen bekend dat SIRT6-niveaus gaandeweg het ouder worden, en er is veel belangstelling voor de mogelijkheid dat het stimuleren van de productie van het eiwit gunstig zou kunnen zijn.

Professor Haim Cohen in zijn laboratorium. Foto via Bar Ilan Universiteit


In 2012 was Cohen de eerste onderzoeker die de concentraties bij dieren daadwerkelijk verhoogde en daardoor de levensverwachting verhoogde, waardoor mannelijke muizen 15% langer leefden. Maar dat experiment had geen invloed op vrouwelijke muizen.


In het laatste onderzoek, dat een samenwerking is tussen internationale wetenschappers, waaronder professor Rafael de Cabo van het Amerikaanse National Institutes of Health, werd de sprong in levensverwachting gezien bij zowel mannelijke als vrouwelijke muizen. Het is groter bij de mannelijke muizen, die nu 30% langer leven dan de mannetjes uit de controlegroep. De vrouwelijke muizen leven 15% langer dan hun tegenhangers in de controlegroep.


Bij het beoordelen van jeugdigheid zagen onderzoekers dat een symptoom van veroudering bij muizen het vermogen om energie op te wekken na een korte vastentijd vermindert, vanwege de strijd om energie te halen uit vetten en melkzuur. Maar de oudere muizen met een hoger SIRT6 konden gemakkelijk energie uit deze bronnen halen. Ze hadden minder cholesterol, er was minder kans op kanker en ze konden sneller rennen.


"Deze ontdekking toont aan dat SIRT6 de snelheid van gezond ouder worden regelt, en dit toont aan dat het stimuleren van zijn activiteit veroudering mogelijk kan vertragen", zei Cohen. Maar hij merkte op dat de tools momenteel niet bestaan ​​om de vooruitgang naar mensen te vertalen.


Terwijl voor het verhogen van de activiteit van het eiwit bij mensen medicijnen nodig zouden zijn, zou hij gemakkelijk de SIRT6-niveaus bij muizen kunnen verhogen door ze genetisch te modificeren. Zijn lab werkt aan deze uitdaging en hij denkt dat het binnen twee tot drie jaar succesvol kan zijn.


"We ontwikkelen kleine moleculen die de SIRT6-niveaus kunnen verhogen of bestaande hoeveelheden van het eiwit actiever kunnen maken," zei hij. "Ze kunnen in de toekomst worden gebruikt om veroudering aan te pakken."

244 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws