israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers vinden bloedtest zonder naald uit


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers van het Sheba Medical Centre hebben een methode uitgevonden om bloedonderzoek uit te voeren zonder een druppel bloed af te nemen en lanceren hun apparaat de ruimte in om het te testen.


Hun technologie zal 's werelds eerste monstervrije bloedtellingstests mogelijk maken, die het aantal en het type cellen in het bloed van een patiënt beoordelen en normaal gesproken laboratoriumanalyse vereist van een bloedmonster dat uit een vinger of arm wordt genomen. Hun apparaat scant het oog een paar seconden en levert onmiddellijk nauwkeurige resultaten op, aldus de wetenschappers.


Het team achter de innovatie werkt aan de uitbreiding ervan om andere bloedonderzoeken uit te voeren waarvoor momenteel monsters en laboratoriumanalyse nodig zijn.


"Het openstellen van de mogelijkheid van naaldloze bloedonderzoeken is echt opwindend", vertelde Harel Baris, een van de Sheba-artsen achter de nieuwe technologie, aan The Times of Israel.


Hij stuurt de technologie in oktober samen met de Israëlische astronaut Eytan Stibbe de ruimte in, in de hoop dat testen zonder zwaartekracht het ontwikkelingsproces zal helpen.


De reden dat dit wordt gedaan is omdat in de ruimte factoren die de testresultaten op aarde zouden kunnen vertekenen niet aanwezig zijn, zoals onbewust tranen tijdens de oogscan

omdat tranen in de ruimte een bal op oog of gezicht veroorzaakt.


Baris zei dat zijn apparaat in de toekomst de noodzaak voor mensen om naar klinieken te gaan voor een aantal bloedonderzoeken zal verminderen, omdat ze zichzelf thuis zullen controleren en de resultaten rechtstreeks naar artsen zullen worden gestuurd.


"Het zal niet alleen comfortabeler zijn voor patiënten, maar zal ook nieuwe mogelijkheden openen om de zorg op afstand uit te breiden en mensen de mogelijkheid te bieden om medische zorg te integreren in hun normale leven," zei hij.
164 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws