israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers zijn in staat om de afweermechanismen van bacteriën te doorbreken


Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers van dee Ben Gurion Universiteit van de Negev zijn er in geslaagd een 'pincet' te ontwikkelen dat in staat is om de afweermechanismen te doorbreken die bacteriën hebben opgebouwd om het menselijke immuunsysteem te overleven. Hierdoor voorspellen de makers dat mensen ooit pillen zullen slikken die miljoenen van deze moleculen bevatten, die in staat zijn om de afweermechanismen te doorbreken die ziektekiemen om hen heen opbouwen.


In een poging om in leven te blijven en zich bij mensen voort te planten, bouwen bacteriën biofilms - schilden om zichzelf te beschermen tegen het immuunsysteem dat is geprogrammeerd om ze te vernietigen.


Een dergelijke bescherming helpt veel infectie veroorzakende bacteriën te overleven. Het is ook het mechanisme dat bacteriën gebruiken om in onze mond te leven - een deel van tandplak is een biofilm die bacteriën helpt te overleven ondanks ons tandenpoetsen. Biofilms worden ook gekweekt door bacteriën in planten, dieren en andere omgevingen.


De onderzoekers samen met collega's uit de VS en Duitsland, zeggen nu dat ze "moleculaire pincetten" hebben gebouwd die de biofilm uit elkaar trekken en de door bacteriën opgebouwde afweermechanismen doorbreken.


"Het pincet is net als je pincet voor thuis, maar een miljoen keer kleiner, en in plaats van haren te plukken, vallen ze vezels van de biofilm van bacteriën aan", vertelde professor Raz Jelinek van Ben Gurion's scheikunde-afdeling aan The Times of Israel. "Door dat te doen, breken ze de biofilm, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor menselijke immuunafweer en externe stoffen die worden gebruikt tegen bacteriën zoals antibiotica."


Samen met zijn promovendus Ravit Malishev testte hij het pincet, gemaakt van kleine organische moleculen, in een in vitro laboratoriumexperiment met Staphylococcus aureus (stafylokok) bacteriën. Over de studie werd gerapporteerd in een onlangs door vakgenoten beoordeeld artikel in het tijdschrift Cell Chemical Biology.


Jelinek zei dat het pincet met succes meer dan 80% van de biofilms heeft doorbroken waarop ze werden getest.


Hij merkte op dat het bestrijden van stafylokokbesmettingen veel levens kan redden, aangezien ze in de VS het sterftecijfer schatten op meer dan 25 procent, en zelfs 40% voor medicijnresistente stammen.


Als verdere tests ook goed blijken te zijn, zei Jelinek dat het pincet in pillen kan worden verpakt. Via de pillen zou het pincet dan in het lichaam worden 'losgelaten'. "Je slikt een pil in die miljoenen sets van deze moleculaire pincetten bevat, die rondkijken op biofilms en ze uit elkaar halen."


Hierdoor kan het immuunsysteem ziekteverwekkende bacteriën gemakkelijker elimineren en kunnen medicijnen de indringers effectiever bestrijden.


Moleculaire pincetten, moleculen die geprogrammeerd zijn met een grijpfunctie, zijn geen nieuwe uitvinding. Ze zijn veelbelovend gebleken bij het remmen van verschillende schadelijke stoffen, waaronder eiwitten waarvan wordt aangenomen dat ze de ziekte van Alzheimer veroorzaken, en die worden gebruikt in geneesmiddelen die in ontwikkeling zijn.


“We hebben geen moleculaire pincet uitgevonden. Het nieuwe hier is dat we hebben aangetoond dat ze kunnen worden gebruikt als antibacteriële stof, ”zei Jelinek.


Hij voegde eraan toe dat het vermogen om het immuunsysteem zijn werk beter te laten doen, de afhankelijkheid van antibiotica en de problemen die hierdoor ontstaan, zou kunnen verminderen. "Het belangrijkste bij het maken van antibacteriële middelen die de biofilm aanvallen in plaats van de bacteriën, is dat ze het risico elimineren dat de bacteriën antibioticaresistentie ontwikkelen, aangezien de bacteriën niet rechtstreeks worden aangevallen," zei hij.


"Daarom gebruiken we een heel goede strategie om antibioticaresistentie uit te dagen."46 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws