israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wijnmakers zien dat klimaatverandering hun druiven aantast


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Al meer dan 20 jaar brengen Israëlische boetiekwijnhuizen vakkundig het oude ambacht van wijn maken terug naar een land dat al sinds de oudheid weet hoe wijnstokken moeten worden verbouwd en verzorgd.


Vijftig van de minstens 250 Israëlische boetiekwijnhuizen zijn gunstig gelegen in de uitlopers van Judea, op korte rijafstand van zowel Jeruzalem als Tel Aviv. Hier heeft het Ministerie van Toerisme een wijnroute ontwikkeld die slingert door de glooiende heuvels die doet denken aan het Europese wijnland.


Inderdaad, zei Talia Yashuv, een landbouwarcheoloog, de traditie van kleine wijnproducties in de achtertuin gaat meer dan 5000 jaar terug.


Overzicht van de wijngaarden van de uitlopers van Judea. Foto met dank aan Mateh Yehuda Tourism/Yakir Yahish via ISRAEL21C


Het is dus geen verrassing dat wijnmakerijen zoals de Bin Nun Winery in Moshav Bin Nun, Clos de Gat Winery in Kibbutz Harel en Kadma Winery in Moshav Uriel bewijs hebben gevonden van oude wijnproductie in de buurt van hun moderne locaties.


Een grote, verfijnde wijnfabriek uit het Byzantijnse tijdperk in de moderne Israëlische stad Yavneh, die in oktober werd onthuld na twee jaar opgravingen, getuigt ook van het belang van de regio voor de wijnbereiding in de oudheid.


Hoewel de lokale wijnindustrie bijna is uitgestorven onder bijna 400 jaar heerschappij door het islamitische Ottomaanse rijk, heeft de heropleving ervan vindingrijkheid en creativiteit in de lokale wijnscene gebracht.


De hoogwaardige koosjere en niet-koosjere wijnen van Israël zijn populair geworden en hebben nationale en internationale prijzen gewonnen.


"De heuvels van Judea hebben de klassieke geografie en geweldige geologie voor de wijnbouw, met zijn kalkstenen terrein en microklimaatheuvels die helemaal tot aan Jeruzalem reiken", zegt Yashuv, wiens vader, Shuki Yashuv, een van de recente pioniers van het wijn maken is met zijn Agur. Wijnmakerij in de Elah-vallei.


Klimaatverandering en wijn


Maar hoewel de geschiedenis er is, wordt het milieu en het klimaat van de regio beïnvloed door de wereldwijde klimaatverandering. De boetiekwijnboeren van Israël leren zich ook aan deze verandering aan te passen.


"De wijnbouw is een optimistische onderneming en elke periode heeft zijn uitdagingen gehad. Klimaat is historisch altijd een probleem geweest en dus is dit ook de uitdaging van vandaag”, aldus Yashuv.


"Als we twintig jaar vooruit willen denken, en dat doen we, dan moeten we daar rekening mee houden. Maar terugkijkend kunnen we optimistisch zijn. Kijkend naar prehistorische en historische tijden, kunnen we iets vinden om te leren in de komende jaren.”


Een recent onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, het Tel-Hai College en de Universiteit van Montpellier in Frankrijk leverde een eerste gedetailleerde reconstructie op van het klimaat in het Land van Israël, zo'n 10.000 tot 20.000 jaar geleden.


De onderzoekers denken dat deze informatie kan helpen bij het behoud van de gewasvariëteit en bij het aangaan van huidige en toekomstige klimaatuitdagingen.


Sommige wijnmakers van Judean Hills spraken met ISRAEL21c over deze uitdagingen.


Hetere zomers, kortere winters


Gideon White, algemeen directeur van de veganistische wijnmakerij Clos de Gat, zegt dat Israëlische wijnboeren beginnen te zien hoe veranderingen in weerpatronen hun druiven beïnvloeden.


Hij beschrijft zijn observaties als een 'onderbuikgevoel van de boer'.


"De zomers worden veel heter en de winters worden steeds korter", zegt hij. Zelfs als er genoeg regen is, zei hij, wordt het niet koud genoeg om de wijnstokken in de winter te laten "overwinteren" om voldoende te groeien en te produceren.


De veranderende weerspatronen beschadigen de innerlijke biologische klok van de wijnstokken, zei hij. "'Bezorgd' is een te sterk woord, maar we letten op en zijn op de hoogte van wat er gebeurt."


De teelt van druiven omvat een delicate dans tussen blootstelling aan zon en kou. De recente oogstopbrengst kan 30 procent lager zijn dan in voorgaande jaren, zei hij.


Door het gebruik van druppelirrigatie kunnen ze de hoeveelheid water die ze nodig hebben voor de planten in de gaten houden en hebben ze agressiever moeten irrigeren.


Het kalkstenen terrein in de heuvels van Judea en de Elah-vallei, en het vulkanische terrein in de Golanhoogten en de Galilea in het noorden van Israël, zorgen ervoor dat wijnstokken in de "wijnmakerijgordel" van Israël hun wortels gemakkelijk in de aarde kunnen sturen voor irrigatie, zei hij.


Een besneeuwde wijngaard in de Golanhoogten, 23 februari 2021. Foto door Michael Giladi/Flash90 via ISRAEL21C


"De laatste jaren oogsten we steeds vroeger om de hitte te vermijden. Als we vroeger elk jaar eind juli oogstten, gaan we nu begin juli oogsten, want hoe meer de druiven worden blootgesteld aan de zon, hoe meer het suikergehalte stijgt ... wat betekent dat ze een hoger alcohol- en we willen niet dat onze wijnen de grens van 14% overschrijden,' zei White.


In tegenstelling tot gewassen die in gecontroleerde kasomstandigheden kunnen worden verbouwd, worden wijnstokken nog steeds gekweekt zoals ze in de oudheid waren, en lenen ze zich niet voor een van de hightechoplossingen waar Israël zo bekend om staat, zei hij.


Het veranderen van de manier waarop ze de wijnstokken snoeien, waardoor er meer bladeren kunnen groeien om de druiven te beschermen tegen de zonnestralen, is een low-tech techniek die wijnboeren gebruiken om zich aan te passen aan de veranderingen, zei hij.


"We hebben veel geluk dat we het microklimaat van Jeruzalem hebben, waar we nog steeds warme dagen hebben, maar de temperatuur 's nachts daalt, zodat de wijnstokken kunnen genieten van koele nachten, waardoor ze niet verbrand worden door de hitte," zei hij.


Elke druif is kostbaar


Bij Bravdo Winery in Moshav Karmei Yosef – wiens wijnmakers, professoren Ben Ami Bravdo en Oded Shoseyov , twee van Israëls meest vooraanstaande wijnstok- en wijnexperts zijn – zijn de oogsten de afgelopen 10 jaar ook gestegen.


Druiven oogsten bij Bravdo Winery. Foto door Chen Reuven via ISRAEL21C


Wijnmakers uit Europa zijn naar Bravdo gekomen om methoden en technieken te leren om hun wijngaarden te beschermen tegen de toenemende blootstelling aan de zon, merkte Hadar Bravdo op, CMO en merkmanager van de wijnmakerij, en dochter van Ben Ami Bravdo.


"Hier in Israël hebben we veel ervaring met veel zon en geen regen", zei ze.


De wijnmakerij gebruikt een geavanceerde methode om de hoeveelheid vochtigheid in een wijnstokblad te meten om te bepalen wanneer het moet worden geïrrigeerd, zei ze.


De oogst van 2021 was erg moeilijk, zei Zory Arkin, CEO en wijnmaker van Bravdo Winery, en het milde novemberweer was geen positieve voorbode voor wat komen gaat.


Hoewel het gewas slechts 60% van zijn normale opbrengst bedroeg, was de kwaliteit niettemin uitstekend, benadrukte hij, maar de vermindering is een zorg voor boutique wijnmakers voor wie elke druif kostbaar is.


Op het terras bij Bravdo Winery in Karmei Yosef. Foto door Chen Reuven via ISRAEL21C


"De meest effectieve manier om dit te bestrijden, is door de juiste druivenrassen te vinden die beter bestand zijn tegen warme winters en door het snoeien zo veel mogelijk uit te stellen", zegt Arkin.


Hij zei bijvoorbeeld dat Shiraz-druiven minder gevoelig zijn dan Cabernet Sauvignon. “Het is een wereldwijd probleem; alles verandert. Er zijn veel onderzoeken naar dit probleem.”


Vanaf hun oogstjaar 2018 begon Bravdo gegevens te verzamelen van ongeveer 45 wijngaarden in hun gebied, in samenwerking met vier andere wijnmakerijen.


Ze hopen dat deze gezamenlijke inspanning hun vermogen zal bespoedigen om de ideale match tussen wijnstok en terroir te maken - een Franse term die wordt gebruikt om bodemtype, hellingen, neerslag, drainage en dag-tot-nacht temperatuurbereik in de druiventeelt aan te duiden - in de heuvels van Judea.


Het verkoelende raadsel


Voormalig software-ingenieur Lina Slutzkin richtte Kadma Winery 12 jaar geleden op, waarbij ze moderne koelsystemen combineerde met de oude techniek van wijnfermentatie in grote kleivaten die nog steeds worden gebruikt in haar geboorteland Georgië in de Kaukasus.


Kadma Winery-oprichter Lina Slutzkin. Foto met dank aan Kadma Winery via ISRAEL21C


Met het oog op duurzaamheid vanaf het begin, gebruikt de wijnmakerij milieubewuste methoden zoals zonnepanelen om zijn eigen elektriciteit te produceren, muurisolatie om de hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor koeling te verminderen, dubbele isolatie voor de koelruimte en een groene muur op de zuidkant om het gebouw te beschermen tegen direct zonlicht.


“Koeling is het grootste probleem bij het maken van wijn. Het is hier erg warm, dus we moeten de omgeving een groot deel van het jaar koelen; we moeten airconditioning gebruiken, maar we proberen de hoeveelheid elektriciteit die we gebruiken te verminderen, "zei ze. "We willen onze schadelijke impact op het milieu zoveel mogelijk minimaliseren."


Dr. Daniel Yaniv van Bin Nun Winery - wiens dagelijkse baan een huisarts in Modi'in is - zei dat de wijnmakerij zijn wijnstokken irriteert met behulp van een geautomatiseerd systeem op zonne-energie.


"Het belangrijkste is om zo min mogelijk water te geven zodat de wijnstokwortels zo diep mogelijk gaan om de maximale smaak en aroma's te krijgen die van nature uit de wijngaard komen," zei hij. "De afgelopen vijf tot zes jaar waren erg droog."


Staande op een rotsformatie in de buurt van de kleine wijnpersen uit het eerste en tweede tempeltijdperk en mikwe die hij vond toen hij begon met het opruimen van de zwerftochten aan de achterkant van het stuk grond dat hij in 2012 op de moshav had gekocht, merkte Yaniv op dat in Bijbelse tijden wijn werd ook gebruikt voor religieuze doeleinden.


De locatie van een mikwe naast een wijnpers is een duidelijke aanwijzing dat dit een Joodse wijnbouwplaats was, zei hij.


“Heilige wijn ging naar de Joodse Tempel in Jeruzalem en voordat mensen in de wijngaarden gingen werken, moesten ze zich onderdompelen in het rituele bad. Het was niet gemakkelijk om een ​​mikwe te graven en niemand zou dat hebben gedaan als het niet had moeten gebeuren', zei hij.


Toen voegde hij er met het optimisme van een wijnboer aan toe: "Vroeger was hier wijn maken, het is hier nu en het zal hier in de toekomst zijn."


70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws