top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëls eigen COVID-19 vaccin zal voor 3e fase worden getest in Israël, Georgië en Oekraine


Foto van 25 oktober 2020 van het Israel Institute for Biological Research met flacons met een potentieel coronavirusvaccin op een lopende band. Foto Ministerie van Defensie


Het onder het ministerie van Defensie vallende Israel Institute for Biological Research (IIBR) heeft aangekondigd dat het een Memorandum van Overeenstemming (MoU) heeft getekend met NRx Pharmaceuticals om de klinische proeven van zijn eigen COVID-19-vaccin te voltooien.


NRx Pharmaceuticals zal het Israëlische vaccin, bekend onder de naam Brilife, voor klinische proeven in de derde fase testen op tienduizenden vrijwilligers in Georgië, Oekraïne en Israël, zei het ministerie van Defensie in een verklaring. Het farmaceutisch bedrijf zal dan toezien op de commercialisering ervan.


Minister van Defensie Benny Gantz prees de overeenkomst en noemde het 'uitstekend nieuws'.

“Ik verwacht dat we met deze overeenkomst in staat zullen zijn om de ontwikkeling van het vaccin te voltooien en Israël in staat te stellen onafhankelijk vaccins te produceren, want zoals we onlangs hebben gezien – het coronavirus gaat nergens heen”, zei Gantz in de verklaring.


“Tegelijkertijd zullen het IIBR en het hele defensie-instituut blijven deelnemen aan de nationale inspanningen om de effecten van deze pandemie tegen te gaan. Ik wil de wetenschappers van het instituut bedanken, die nooit stoppen met werken om ons te beschermen – of het nu op het gebied van defensie of gezondheid is.”


NRx-directeur Chaim Hurvitz zei : "wij bij NRx zijn vereerd dat we door de regering van Israël zijn geselecteerd om deze levensreddende missie voort te zetten, omdat de COVID-vaccins van de eerste generatie steeds meer worden uitgedaagd door snelle mutatie van het COVID-19 virus, streven we ernaar een vaccin te ontwikkelen dat snel en tegen lage kosten kan worden opgeschaald om aan de behoeften van zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden te voldoen.”


In december heeft het Instituut voor Biologisch Onderzoek de eerste testfase met succes afgerond en is de tweede fase gestart, die binnenkort zal worden voltooid, waarna de derde testfase zal starten.


De ontwikkeling van het lokale vaccin is aanzienlijk achtergebleven bij die van zijn internationale concurrenten, zoals bijvoorbeeld Pfizer en Moderna.


De goedkeuring van verschillende internationale vaccins en de snelle inentingscampagne van Israël hebben eerder vragen doen rijzen over de noodzaak van een in eigen land geproduceerde optie die lang na zijn concurrenten klaar zal zijn voor distributie.


Nu echter de Delta variant en andere mutaties van het coronavirus in opkomst zijn lijkt productie van het Israëlische vaccin weer haalbaar.

93 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page