top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëls grenzen blijven gesloten voor toeristen; niet zeker of Delta virus onder controle is


Premier Bennett vergadert met gezondheidsspecialisten. Foto Koby Gideon (GPO)


Het per 1 juli openstellen van de grenzen van Israël voor gevaccineerde buitenlandse toeristen is uitgesteld tot 1 augustus wegens de opkomst van de Delta variant van het COVID-19 virus. Ook komt het moment dichterbij dat het dragen van een mondmasker verplicht wordt.


Nadat op woensdag opnieuw meer dan 100 besmettingen werden geconstateerd is het coronaviruskabinet opnieuw ingesteld om snel beslissingen te kunnen nemen.


"Op dit moment kunnen we niet met zekerheid zeggen of dit iets lokaals is of het begin van een bredere uitbraak", zei de nationale coronavirus-tsaar Nachman Ash.


De directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Chezy Levy, zei woensdag dat mensen die in contact zijn gekomen met een drager van de Delta variant kunnen worden bevolen om in quarantaine te gaan, zelfs als ze zijn ingeënt. Maskers zijn vanaf woensdag verplicht op luchthavens, grensovergangen en medische instellingen, zoals ziekenhuizen en klinieken.


Levy ondertekende ook een bevel waardoor ouders van kinderen jonger dan 12 jaar die zich niet aan de quarantainevoorschriften houden, een boete van 5.000 shekel (€ 1.250) kunnen krijgen.

Inmiddels is op woensdag bekend gemaakt dat als gedurende 1 week het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen op 100 of meer uitkomt, het dragen van maskers in openbare publieke ruimten weer verplicht gaat worden. Op dit moment wordt het dringend aanbevolen.


Na overleg met professionele experts kwamen Bennett en minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz overeen om een ​​campagne te lanceren om mensen tussen 12 en 15 jaar te vaccineren, vergezeld van een publiciteitscampagne.


Het blijkt namelijk dat het grootste gedeelte van de nieuwe besmettingen voor komt bij jongeren.


Bennett kondigde aan dat de regering van plan is de handhaving van de quarantainevereisten te versterken, en dat bevestigde gevallen die quarantaine overtreden "zullen worden berecht en zwaar worden gestraft".


"Ons doel op dit moment is om Israëlische burgers te beschermen tegen de deltavariant die over de hele wereld woedt", zei Bennett woensdag.


“Daarnaast willen we de schade aan het dagelijks leven zoveel mogelijk beperken. Daarom hebben we besloten om nu al zo vroeg mogelijk in te grijpen om later niet een zwaardere prijs te betalen, door verantwoorde en snelle stappen te nemen. Als we ons aan de regels houden en verantwoordelijk handelen, zullen we samen slagen het virus in bedwang te houden."


Inmiddels is de controle op de luchthaven Ben Gurion Airport opgevoerd met extra testfaciliteiten en is het onmogelijk zonder getest te zijn het land in te komen.


In de afgelopen weken bleek namelijk dat het vliegveld de achilleshiel was en duizenden mensen vaak zonder enige controle of test het land in kwamen.174 weergaven0 opmerkingen
bottom of page