top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëls minderheden worden geholpen bij het vinden van banen in de hightech


Alleenstaande moeders, Arabische Israëli's, ultraorthodoxe joden en mensen met een handicap trainen bij itworks voor hightech banen. Foto met dank aan itworks PR via ISRAEL21C


Ifat Baron, 43, de CEO van de non-profitorganisatie itworks , herinnert zich hoe moeilijk het was voor haar moeder, een alleenstaande ouder met een laag salaris, om haar en haar twee broers en zussen op te voeden.


In een recent Zoom-interview zei Baron dat de missie van itworks is om banen te bieden in de bloeiende hightechsector van Israël voor onaangeboorde talentenpools zoals alleenstaande moeders, Arabieren, ultraorthodoxe joden, mensen met een handicap en bewoners die ver van hightech arbeidscentra wonen.


"Deze mensen worden buiten de hightech-boom gehouden", zei ze. "Diversiteit zal nieuwe ideeën en een nieuwe visie brengen voor hightechbedrijven."


Er zijn momenteel 18.500 onvervulde banen in de hightechmarkt van Israël, zei Baron. Itworks helpt bedrijven als Samsung, Intel en IBM om beschikbare medewerkers te bereiken en hun personeel te diversifiëren.


Even belangrijk is dat itworks een breed scala aan cursussen biedt voor werknemers om zinvol werk te vinden. Sinds 2006 heeft het 20-koppige team van Baron - voornamelijk vrouwen, waarvan de helft Arabisch - meer dan 5.000 mensen aan een baan gebracht.


Werktekort


Hoewel Israël bekend staat als de Startup Nation, heeft het niet de mankracht om in zijn arbeidsbehoeften te voorzien. Baron zei dat er minstens 20.000 banen worden uitbesteed aan Oekraïne en India.


Statistieken tonen ook aan dat de helft van de Israëlische eersteklassers dit jaar Arabisch en ultraorthodox zijn. Dat betekent, zei ze, dat die kinderen in 2045 50 procent van de beroepsbevolking zullen uitmaken.


Als de helft van de bevolking niet is opgeleid om zijn potentieel op de hightech-banenmarkt te benutten, "is dat erg slecht voor de economie - en het is ook slecht voor de samenleving."


Ifat Baron, oprichter van itworks. Foto door Itzhik Shokel via ISRAEL21C


"Diversiteit bevordert creativiteit en innovatie", zei Baron, tegen ISRAEL21C. “En wanneer medewerkers trots zijn om deel uit te maken van een diverse, dynamische organisatie, neemt hun gevoel van loyaliteit en betrokkenheid toe.”


Studies tonen aan dat diversiteit ook de productiviteit kan verhogen.


"Het is een win-winsituatie voor bedrijven en hun nieuwe medewerkers", zei ze. “Getalenteerde mensen vinden werk en de bedrijven nemen betrokken, getalenteerde mensen aan.”


Ze zei dat wanneer mensen een goede baan krijgen, "hun leven verandert. Het is geweldig."


Arabische ingenieurs


Arabische Israëli's vormen 21% van de bevolking, maar minder dan 3% van de software-ingenieurs.


"Een Joodse ingenieur zal eerder worden aangenomen voor een hightech-baan dan een Arabische ingenieur vanwege zijn werkervaring in het leger en zijn connecties", zegt Baron.


Muhamad Arar, een 28-jarige inwoner van Tel Aviv-Jaffa, volgde een cursus aangeboden door itworks voordat hij enkele jaren geleden afstudeerde met een ingenieursdiploma in informatiesystemen.


"De itworks-instructeurs hebben me geholpen mijn cv te schrijven en me voor te bereiden op mijn sollicitatiegesprek", zegt Arar.


Het interview ging zo goed dat het bedrijf, Dynamic Yield, hem die dag in dienst nam. Arar werkte daar drie jaar en vertrok toen om chief information officer te worden bij Avenews, een ander hightechbedrijf, waar hij financiële oplossingen biedt aan agri-ondernemingen in Afrika.


Toen Avenews op zoek was naar ontwikkelaars, wendde Arar zich tot itworks en ging van "geïnterviewd worden naar interviewen". Hij nam via itworks vier mensen aan, waaronder twee Arabische vrouwen – een doelgroep die grotendeels afwezig is in de hightechscene.


Andere uitdagingen


Een van de uitdagingen voor pas afgestudeerden is dat er niet veel startersfuncties zijn. Baron zei dat ingenieurs op junior niveau bijvoorbeeld geen manier hebben om werkervaring op te doen om een ​​baan te krijgen.


Itworks heeft onlangs een stageprogramma voor ingenieurs geïntroduceerd. De manier waarop het werkt is dat partnerbedrijven stagiaires inhuren voor zes maanden en itworks betaalt hun salaris. De werknemers zijn dan beter gepositioneerd voor een voltijdse tewerkstelling.


Momenteel zijn er 50 Arabische ingenieurs uit Jeruzalem en bedoeïenengemeenschappen, van wie 35% vrouwen, die via dit programma maandelijks $ 1.000 ontvangen.


CAP: Afgestudeerden van een van de cursussen van itworks in Jeruzalem. Foto met dank aan itworks PR


Baron zet zich ook in om de naar schatting 120.000 alleenstaande moeders in Israël te helpen een baan te vinden, waarbij ze zich de strijd van haar eigen moeder herinnert.


"Niemand ziet alleenstaande moeders", zei ze. "Ze vechten elke dag om te overleven."


Ze zei dat bedrijven bang zijn om alleenstaande ouders in dienst te nemen omdat ze zich afvragen wat er zal gebeuren als een kind ziek is of in quarantaine zit. Hoewel thuiswerken sinds het begin van de pandemie een geaccepteerd alternatief is, is internetservice in Arabische dorpen niet altijd betrouwbaar.


Alleenstaande moeders met certificaten van hun voltooide itworks-cursus. Foto met dank aan itworks PR via ISRAEL21C


Het ware Israël


Het bedrijf van Baron biedt bootcamps, intensieve cursussen in verschillende onderwerpen, mentorprogramma's en managementcursussen. Het ontvangt geld van de Israëlische overheid, particulieren en organisaties.


Baron voelde zich bewogen om anderen te helpen zich bij hightech aan te sluiten na een periode bij Cisco te hebben gewerkt, omdat ze zag dat de "Startup Nation-cultuur een gesloten club aan het worden was, die niet duurzaam kan zijn voor toekomstige generaties."


Ze gelooft dat als ze het bedrijfsleven kan mobiliseren, de overheid zich dan zal inspannen om programma's en andere financieringsmogelijkheden te creëren.


"Mijn visie is om iedereen naar hightech te brengen", zei ze. “We brengen een belangrijke verandering door. Dit zijn wij allemaal. Dit is het ware Israël.”


Voor meer informatie, klik hier.53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page