top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëls plek op de anticorruptie index 2021 is een dieptepunt voor het land


Demonstratie tegen corruptie in Jeruzalem. Screenshot YouTube


In de Corruption Perceptions Index voor 2021 van Transparency International is Israël op de 36e plaats van 180 landen gerangschikt een score van 59, de eerste keer dat het een score lager dan 60 heeft gekregen in de index in zijn huidige formaat, waardoor het slechts negen punten boven de "rode lijn"-score van 50 ligt, waaronder een land als corrupt wordt beschouwd (hoe hoger de score, hoe minder corrupt een land wordt geacht te zijn).


Nederland scoort trouwens helemaal niet slecht en staat op plek 82.


De samenstellers van de Corruption Perceptions Index onderzoeken via professionele onderzoeksinstituten hoe landen worden gepercipieerd. De index dient als hulpmiddel voor bedrijven die de mogelijkheid onderzoeken om zaken te doen in de betrokken landen.


Van de landen in het Midden-Oosten staan ​​de VAE en Qatar boven Israël. De laagst gerangschikte landen zijn Zuid-Soedan, Syrië, Venezuela, Jemen, Noord-Korea en Afghanistan. De gemiddelde score in de index van 2021 is 43.


Sinds de Corruption Perceptions Index tien jaar geleden begon met het volgen van Israël, was de laagste score die de Joodse staat ooit ontving 60, die het in 2020 produceerde, samen met in verschillende andere jaren gedurende het tijdsbestek. De hoogste score van het land in het afgelopen decennium was 64, die het in 2016 ontving.


De cijfers, zegt de organisatie, zijn afgeleid van de "gepercipieerde niveaus van corruptie in de publieke sector volgens experts en zakenmensen", op basis van gegevens verzameld door 13 organisaties, waaronder de Wereldbank, het World Economic Forum en Freedom House.


In 2019 werd een dienende Israëlische premier voor het eerst aangeklaagd voor omkoping, fraude en vertrouwensbreuk. Benjamin Netanyahu, nu oppositievoorzitter, heeft de aanklachten tegen hem ontkend, en het strafproces zal naar verwachting tot in 2022 of mogelijk 2023 doorgaan, aangezien de onderhandelingen over pleidooiovereenkomsten eerder deze week stukliepen.
87 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page