top of page
  • Cnaan Liphshitz

Israëls volkslied gespeeld op Nederlandse militaire begraafplaats in Loenen


De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs en Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, na het leggen van een krans bij het monument in Loenen, Nederland, 4 mei 2022. Foto met dank aan Binyomin Jacobs via JTA


Dit artikel verscheen eerder in JTA en is met toestemming van de Cnaan Lipshisz overgenomen.


Voor de eerste keer ooit werd tijdens een nationale herdenkingsceremonie voor gesneuvelde soldaten in Nederland het Israëlische volkslied "Hatikvah" gespeeld.


Het ongewone gebaar woensdag op de erebegraafplaats in Loenen, een stad ongeveer 95 km ten oosten van Amsterdam, vond plaats toen zowel Nederland als Israël een nationale dag van rouw hielden voor soldaten en burgers die waren omgekomen in de militaire conflicten van het land.


Het spelen van "Hatikvah" was niet bedoeld om de Joodse staat te eren, maar om de vele Joodse verzetsstrijders en soldaten begraven in Loenen te eren, de thuisbasis van de grootste militaire begraafplaats van Nederland met meer dan 4.000 graven, aldus de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs, die dit jaar de ceremonie bijwoonde.


"De organisatoren dachten dat het spelen van 'Hatikvah' tijdens een intermezzo tussen twee delen van de officiële ceremonie de beste manier was om de Joodse verzetsstrijders en troepen die daar begraven zijn te eren", vertelde Jacobs aan de Jewish Telegraphic Agency.


"Het resultaat was echt ontroerend", voegde hij eraan toe. “Het feit dat dit jaar de Nederlandse herdenkingsdag van 4 mei viel op de Israëlische herdenkingsdag, Yom Hazikaron, droeg bij aan de symboliek van het evenement, hoewel de organisatoren de ceremonie niet op basis daarvan hebben ontworpen.”


Jacobs legde samen met Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, een krans bij het centrale monument op de begraafplaats van Loenen.


Een van de bekendste Joden die in Loenen werd begraven, was Robert Etlin, een in Parijs geboren piloot die sneuvelde boven Nederland.


Zijn familie vluchtte uit Frankrijk naar Marokko, waar zijn vader spioneerde voor het verzet tegen de troepen van de nazi-collaborerende Vichy-regering. Na de arrestatie van de vader vluchtten de overgebleven Etlins naar Cuba en vandaar naar de Verenigde Staten.


In 1942 meldde Robert Etlin zich vrijwillig aan als gevechtspiloot bij de Royal Air Force. Hij maakte deel uit van een eenheid van Franse vliegeniers die met de Britten vochten om hun land te bevrijden van de nazi-bezetting. Hij maakte deel uit van de Elzas-groep, genoemd naar de regio in Oost-Frankrijk waar de familie van Etlin is ontstaan.


Hij stierf bij een vliegtuigongeluk boven Loenen op 21 maart 1945 - slechts enkele weken voordat nazi-Duitsland zich overgaf. Zijn Spitfire vliegtuig werd neergeschoten tijdens een routinepatrouille door een Duitse luchtafweereenheid, verborgen in dicht struikgewas.178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page