top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëls Wanda Fish Technologies gaat samenwerking aan met Tufts Universiteit


Foto via Wanda Fish


De Israëlische food Tech-start-up Wanda Fish Technologies heeft twee overeenkomsten getekend met Tufts University om de doelstellingen van het bedrijf op het opkomende gebied van gekweekte vis te bevorderen.


Op grond van een licentieovereenkomst verkrijgt Wanda Fish de exclusieve rechten op bepaalde intellectuele eigendommen in de kweek van viscellen, ontwikkeld door Tufts - onderzoeker David Kaplan, een leider op het gebied van cellulaire landbouw. Daarnaast ondersteunt een tweejarige gesponsorde onderzoek overeenkomst met de universiteit Kaplan's onderzoek naar de productie van visweefsel op basis van cellulaire landbouw. Alles bij elkaar genomen zullen de stappen de strategieën van Wanda Fish voor het produceren van duurzame, smakelijke, gekweekte visfilets aanzienlijk stimuleren.


Ongeveer 20% van het eiwit dat momenteel door de wereldbevolking wordt geconsumeerd, komt uit de oceaan. Als een zeer verzadigende, qua voedingswaarde dichte voedselbron, zal de eetlust voor zeevruchten, en vooral vis, naar verwachting alleen maar blijven groeien. Dit legt een toenemende druk op de bestaande visindustrie om bij te blijven, om nog maar te zwijgen van de reeds overbeviste waterwegen.


"Meer dan drie miljard mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de oceaan en zijn omgeving", benadrukt Dr. Daphna Heffetz, CEO van Wanda Fish . "De mariene biodiversiteit is van cruciaal belang voor het voortbestaan ​​van mensen en onze planeet. Overbevissing en watervervuiling brengen schade toe aan het enorme en vitale ecosysteem van de oceaan. Veel wilde vispopulaties gaan helaas achteruit." Heffetz heeft meer dan 20 jaar ervaring in het opzetten en groeien van biotechnologische bedrijven.


Het produceren van zeevruchten uit viscellen is een niche binnen de alt-eiwitscene die snel terrein wint in de collectieve zoektocht om de uitdagingen van de zeevruchtenindustrie aan te pakken. Wanda Fish is vorig jaar opgericht met financiële en technische steun van de Israeli Innovation Authority (IIA) en in samenwerking met The Kitchen FoodTech Hub. Wanda Fish heeft al 3 miljoen dollar binnengehaald in zijn pre-seed financieringsronde onder leiding van The Strauss Group, The Kitchen FoodTech Hub. Het heeft ook investeringen gekregen van Peregrine Ventures, Pico Partners, CPT Capital en MOREVC.


Wanda's ontwikkelingsteam in Israël wordt geleid door R&D-directeur Malkiel Cohen, Ph.D., een gerespecteerde expert in stamcellen en genoomengineering voor de biomedische en Agri-Tech-gebieden.


Om een ​​eersteklas multidisciplinair R&D-team te creëren, wendde het team zich tot Kaplan, de Stern Family Endowed Professor of Engineering aan Tufts University, een vooraanstaande universiteitshoogleraar en professor en voorzitter van de afdeling Biomedical Engineering. Kaplan, een bekende expert op het gebied van biopolymeertechnologie, is ook een toonaangevende academische autoriteit op het gebied van gekweekt vlees, en heeft onlangs een subsidie ​​van 10 miljoen dollar ontvangen van het Amerikaanse ministerie van landbouw om het eerste nationale centrum in de VS op te richten dat zich toelegt op onderzoek in cellulaire landbouw.


Dichtstbijzijnde is niet dichtbij genoeg


Met behulp van R&D-faciliteiten in de VS en Israël, zet Wanda Fish een gepatenteerd, GGO-vrij platform op voor het produceren van op cellen gebaseerde vinloze visfilets van verschillende soorten, zonder de oceaan en de levenskracht erin te belasten. "We beginnen met een enkele, eenmalige steekproef van spier- en vetweefsel van echte inheemse vissen", legt Kaplan uit. "Vervolgens streven we naar de replicatie van de biologische groei van vissen, met de voedingskenmerken, waaronder het eiwit- en omega-3-gehalte, evenals de smaak- en textuureigenschappen. De resultaten zijn schone, veilige vis zonder microplastics, kwik of andere chemische stoffen die vaak worden aangetroffen in een deel van de wilde vangst."


Heffetz onthult dat het team al enige vooruitgang heeft geboekt bij het ontwikkelen van zijn eerste prototype van een visfilet rechtstreeks uit viscellen. "Ons platform omvat een diervrij groeimedium, knowhow in het produceren van inheemse spier- en vetweefsels en speciaal op maat gemaakte bioreactoren die ons de capaciteit zullen geven om de productie op te schalen en uiteindelijk onze gekweekte visproducten op kosten te brengen die vergelijkbaar zijn met die van conventioneel beviste tegenhangers," stelt Heffetz. "Door innovatieve gepatenteerde toepassingen uit meerdere disciplines te integreren, waaronder celcultuur, biotechnologie, voedseltechnologie en culinair ontwerp, zullen we een veelzijdig scala aan vissoorten produceren om aan alle voorkeuren te voldoen, tegen betaalbare prijzen en met compromisloze kwaliteit."


"Na al een succesvolle onderneming in de vleesteelt te hebben gekoesterd, verstevigt Wanda Fish onze dominante positie binnen de relatief opkomende cellulaire landbouwcategorie", zegt Jonathan Berger, CEO van The Kitchen FoodTech Hub, enthousiast. "Met toenemende verzuring, vervuiling en opwarming van onze oceanen, een groeiende wereldbevolking en de gelijktijdige afname van de zee biomassa en de vispopulaties, is de noodzaak om de zee en het zeeleven te herstellen nog nooit zo urgent geweest. Wanda Fish biedt een nieuwe benadering om te voldoen aan de toenemende wereldwijde vraag naar voedzame zeevruchten zonder het waterleven te schaden. Met gekweekte vis kan de wereld de vis eten waar ze naar verlangt, terwijl de oceaan en zijn ecosystemen de ruimte krijgen om te genezen."
27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page