top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IsraAID ondersteunt geëvacueerde gemeenschappen in de volgende fasen van herstel

Een slotceremonie voor de tijdelijke school van Yevul aan de Dode Zee. Foto IsraAID / Ben Kelmer


IsraAID, Israëls belangrijkste niet-gouvernementele humanitaire hulporganisatie, gaat een nieuwe fase in van haar noodhulp in Israël, waarbij geëvacueerde gemeenschappen in de grensregio Gaza worden begeleid terwijl ze verhuizen van hotels en hostels in de Dode Zee en Eilat naar nieuwe, langere huisvestingsoplossingen op de lange termijn.


Nu elke gemeenschap zich in een ander raamwerk begeeft, werkt de organisatie nauw samen met gemeenschapsleiders en lokale autoriteiten om tegemoet te komen aan hun uiteenlopende behoeften op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en onderwijs, als onderdeel van haar inzet om getroffen gemeenschappen te ondersteunen op de lange weg naar herstel.


Sinds de aanslagen op 7 oktober zijn zo'n 200.000 Israëli's uit hun huizen verdreven, waarvan velen zijn ondergebracht in evacuatiecentra in hotels aan de Dode Zee, Eilat en in het hele land. Terwijl gemeenschappen de volgende fase van herstel ingaan, zullen sommige de komende maanden in evacuatiecentra blijven, sommige zullen worden geïntegreerd in andere kibboetsen en gemeenten, en andere zullen over het land worden verspreid totdat hun gemeenschappen kunnen worden herbouwd. IsraAID blijft psychosociale ondersteuning, creatieve therapieruimtes, tijdelijke onderwijsoplossingen en integratie in bestaande onderwijsstructuren aanbieden, per gemeenschap, in nauwe samenwerking met gemeenschapsleiders en lokale autoriteiten. IsraAID werkt onder meer samen met de gemeenschappen Be'eri, Nir Yitzhak, Nir Oz, Nahal Oz, Kissufim, Kerem Shalom, Re'im en Yevul.


IsraAID lanceerde zijn noodhulp in Israël op 8 oktober en werkte in meer dan een dozijn evacuatiecentra in de Dode Zee, Eilat en in het hele land. Samen met tientallen maatschappelijke organisaties, gemeenschapsleiderschapscomités, regionale raden en de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs biedt de organisatie oplossingen op maat voor de behoeften van elke gemeenschap.


De geestelijke gezondheidszorgprogramma's van IsraAID omvatten ruimtes voor kinderen en ouders, activiteiten om stress te verlichten, de distributie van veerkrachtpakketten en begeleiding voor ouders. IsraAID zet zich ook in voor 'het helpen van de helpers' en heeft trainingssessies voor eerstehulpverleners en online webinars voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg en basisvrijwilligers gefaciliteerd op het gebied van psychologische eerste hulp, zelfzorg, burn-outpreventie en de preventie van plaatsvervangend trauma.


IsraAID heeft ook gewerkt aan het bouwen van tijdelijke kaders om de verstoring van het onderwijs van geëvacueerde kinderen tot een minimum te beperken en tegelijkertijd een gevoel van stabiliteit en routine te bieden, samen met de lokale autoriteiten. Sommige van deze tijdelijke onderwijscentra, zoals de Veldschool in Ein Gedi en de Eshkol Regionale Raadsschool in Eilat, zullen tot het einde van het schooljaar blijven functioneren. In andere gevallen werkt IsraAID momenteel aan het helpen van studenten bij de overgang naar stabielere onderwijsstructuren met minimale verstoring en het bieden van psychosociale ondersteuning aan docenten en studenten.


Naast het ondersteunen van ontheemde gemeenschappen werkt IsraAID samen met AJEEC-NISPED, een Arabisch-Joodse NGO die zich richt op de ontwikkeling in de Negev, om beschermende ruimtes te installeren tegen voortdurende raketbeschietingen in niet-erkende bedoeïenendorpen en om de bedoeïenengemeenschap te ondersteunen met geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. opleiding. IsraAID is ook partner in het Secret Forest-programma, dat therapeutische retraites op Cyprus aanbiedt voor overlevenden van de aanval op het Nova Festival. Naast financiering heeft IsraAID getrainde therapeuten ter beschikking gesteld om het programma te faciliteren en verwijzingstrajecten gecreëerd zodat deelnemers na hun terugkeer voortgezette zorg kunnen ontvangen.


 

35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page