top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Itamar Ben-Gvir wordt benoemd tot minister van nationale veiligheid van Israël


Screenshot social media


De Likud van de nieuwe premier Benjamin Netanyahu en de extreemrechtse Otzma Yehudit onder leiding van Itamar Ben-Gvir hebben vrijdag een coalitieakkoord ondertekend waardoor Ben-Gvir het ministerie van Nationale Veiligheid uitgebreide bevoegdheden krijgt.


Dit is de eerste deal die Netanyahu heeft getekend met een andere partij als onderdeel van de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen van deze maand, waarbij zijn blok de meerderheid van de stemmen won, aldus Haaretz. Likud zal vervolgens vergelijkbare overeenkomsten moeten sluiten met de extreemrechtse partij Religious Zionism van Bezalel Smotrich en de ultraorthodoxe Shas en United Torah Judaism om een ​​regering te vormen.


Als onderdeel van de overeenkomst krijgt Otzma Yehudit drie ministersposten: de minister van Openbare Veiligheid, die nu de titel Nationale Veiligheidsminister zal dragen, evenals het ministerie van Ontwikkeling in de Negev en Galilea en het ministerie van Joods Erfgoed.


Het ministerie van Openbare Veiligheid zal als onderdeel van de deal worden uitgebreid met verschillende handhavingsautoriteiten die voorheen verspreid waren over verschillende overheidskantoren. Een daarvan is de Grenspolitie op de Westelijke Jordaanoever – een militaire eenheid van 2.000 soldaten die door de Grenspolitie wordt opgeleid en onder meer tot taak heeft ongeregeldheden op te lossen, arrestaties uit te voeren en illegale buitenposten te evacueren – die tot nu toe onder het gezag stond van het centrale commando van de IDF.


Een hoge bron van wetshandhaving uitte tegenover de krant Haaretz zijn bezorgdheid over de verhuizing en zei dat het in feite "de grenspolitie verandert in de persoonlijke politie van Ben-Gvir in de gebieden".


De bron voegde er echter aan toe dat het plaatsen van de eenheid onder het bevel van het Ministerie van Nationale Veiligheid een juridisch probleem vormt: "Volgens de wet is de IDF de soeverein op de Westelijke Jordaanoever, en daarom is niemand anders dan de chef van het centrale commando of de chef van de IDF Het personeel heeft jurisdictie over elke strijdmacht die daar opereert. Dit is hetzelfde als zeggen dat de parachutisten of de Golani-brigade onder bevel staan ​​van het ministerie van Openbare Veiligheid, het is onmogelijk", zei hij.


Een hoge ambtenaar van Otzma Yehudit verwierp deze beoordeling en zei dat "in de praktijk niets zal veranderen" en dat het doel van de deal was om "orde te scheppen in alle overheidsinstanties".


Ook het Ministerie van Ontwikkeling in de Negev en Galilea zal worden uitgebreid en de verantwoordelijkheid voor het reguleren van buitenposten op de Westelijke Jordaanoever zal aan dit ministerie worden overgedragen.


"We hebben vanavond een belangrijke stap gezet om een ​​volledig rechtse regering te vormen", zei Ben-Gvir na de ondertekening. "Ik ben blij dat de overeenkomst Otzma Yehudit in staat stelt om onze verkiezingsbeloften waar te maken - voor de veiligheid en versterking van de Negev, Galilea en de periferie", voegde hij eraan toe.


Ben-Gvir riep vervolgens alle rechtse partijen op om samen te werken om zo snel mogelijk een volledig rechtse regering te vormen.


Likud Knesset lid en Knesset voorzitter Yariv Levin zei: “Ik verwelkom de ondertekening van de overeenkomst met Otzma Yehudit, de eerste overeenkomst om tot de oprichting van een stabiele rechtse regering onder leiding van Benjamin Netanyahu te komen die de staat Israël jarenlang zal leiden."


Voormalig IDF-stafchef Gadi Eisenkot noemde de benoeming van Ben-Gvir tot minister van Nationale Veiligheid "een trieste grap over de ruggen van de burgers van Israël".


In een Facebook-bericht beschreef Eisenkot de verhuizing als onderdeel van "onderhandelingsspelletjes waarin nieuwe titels worden verzonnen voor politieke doeleinden, zonder verband met de realiteit of de behoeften van het land".


William Daroff, CEO van de Conferentie van Presidenten van Grote Amerikaanse Joodse Organisaties, sprak zijn ernstige bezorgdheid uit over het benoemen van Ben Gvir en Smotrich tot belangrijke ministers.


De regering van president Joe Biden had kandidaat-premier Benjamin Netanyahu met klem gevraagd politici te benoemen waarmee de VS kunnen samenwerken, vooral voor de rollen van minister van Defensie en minister van Openbare Veiligheid. Smotrich, die een korte periode in de IDF heeft doorgebracht, eist nogsteeds benoemd te worden tot minister van Defensie.


Het ziet er dus niet naar uit dat de regering Biden met Smotrich en Ben Gvir zal gaan samenwerken.


Wordt ongetwijfeld vervolgd.


170 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page