israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Jewish Agency lanceert de 'Aliyah Express' om de Oekraïense immigratie naar Israël te versnellen


Aankomst immigranten uit Oekraïne op Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube


In afwachting van een massale golf van Aliyah (immigratie naar Israël) uit Oekraïne, heeft de Jewsish Agency voor Israël haar 'Aliyah Express'-programma gelanceerd, dat het immigratieproces zal versnellen, resulterend in duizenden Oekraïense olim (immigranten) die wekelijks in Israël aankomen.


Sinds het uitbreken van de oorlog eind februari hebben 4.000 Joodse Oekraïense vluchtelingen Aliyah naar Israël gemaakt. Dat aantal zal naar verwachting dramatisch toenemen, vooral naarmate de situatie verslechtert. Als zodanig zal het Aliyah Express-programma het Aliyah proces op de grond versnellen, waardoor de tijdlijn voor het controleren van de geschiktheid van Aliyah aanzienlijk wordt verkort. Israël sneller.


Het Joods Agentschap zal ook helpen bij het opvangen van immigranten wanneer ze in Israël aankomen. Tientallen medewerkers worden aangeworven om het Ministerie van Aliyah en Integratie te helpen met huisvesting in hotels bij hun aankomst, en om te werken met een noodprogramma dat jonge Oekraïners zal inschrijven in Masa, een programma dat mede is opgericht door The Jewish Agency.


Op verzoek van de Israëlische regering zal de Jewish Agency zijn schat aan kennis over het redden van Joden in nood en zijn infrastructuur in het veld overdragen om de regering van Israël te helpen een situatieruimte op te zetten om te coördineren tussen de organisaties die ter plaatse in de regio werken, waardoor een meer gestroomlijnd en efficiënter proces mogelijk wordt.


“Het Joods Agentschap blijft een voortrekkersrol spelen bij de mobilisatie van Aliyah, in het bijzonder als het gaat om Oekraïense vluchtelingen”, zegt Yaakov Hagoel, waarnemend voorzitter van The Jewish Agency en voorzitter van de World Zionist Organization. “Het combineren van de krachten van onze organisatie met andere formidabele instanties die Aliyah vergemakkelijken, zal helpen bij het oplossen van deze noodsituatie waarmee het Oekraïense jodendom wordt geconfronteerd. Nu kunnen ze veel sneller worden gered en opgenomen, zodat ze zich kunnen vestigen in hun nieuwe huis in Israël.”


Bij het begin van de Russische invasie kwam The Jewish Agency in actie en mobiliseerde humanitaire en reddingsoperaties in Polen, Roemenië, Hongarije en Moldavië. Deze faciliteiten hebben tot nu toe meer dan 8.000 vluchtelingen gehuisvest. Er zijn momenteel 4.500 vluchtelingen in de faciliteiten van het Joods Agentschap die binnenkort hun weg naar Israël zullen vinden. Het Joods Agentschap heeft in deze faciliteiten langs de grens meer dan 7.000 bedden gehuurd voor degenen die de oorlog ontvluchten, een aantal dat de organisatie van plan is te vergroten door extra faciliteiten in Roemenië te openen en een stadion in Bulgarije te huren.


“Het is echt verbazingwekkend om de Joodse wereld samen te zien komen op de manier waarop ze namens het Oekraïense Jodendom heeft gehandeld. Onze operaties worden mogelijk gemaakt door donaties van tientallen miljoenen dollars van de Joodse Federaties van Noord-Amerika (JFNA), Keren Hayesod en vrienden van Israël van over de hele wereld”, zegt Amira Ahronoviz, CEO en directeur-generaal van The Jewish Agency.


“Het Joods Agentschap blijft zich inzetten voor het redden van elke Jood van waar ook ter wereld en naast ons werk in Oekraïne, voeren we ook het besluit van de regering uit om operatie Tzur Israel te hervatten, die binnenkort 3.000 Ethiopische Joden naar Israël zal brengen. Als zodanig hebben we onze activiteiten in Ethiopië uitgebreid en bereiden we ons voor op hun aankomst in absorptiecentra in het hele land. Het redden van Joden in Oekraïne en Ethiopië maakt deel uit van de morele plicht en missie van onze organisatie.”

55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws