israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Joodse munt uit Bar Kochba tijdperk gaat met Israëlische astronaut de ruimte in


Eytan Stibbe (R) houdt de 1900 jaar oude munt in zijn hand terwijl Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority toekijkt. Foto Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority


De Israëlische astronaut Eytan Stibbe zal een oude munt uit de Bar Kochba-opstand meenemen de ruimte in tijdens zijn eis naar het Internationale Ruimte Station (ISS) volgend jaar, aldus de Israel Antiquities Authority (IAA) in een persbericht.


"Als onderdeel van de Rakia-missie naar het internationale ruimtestation ," zei Stibbe, "neem ik een tas mee vol met items die een speciale betekenis voor mij hebben. Het was me duidelijk dat een van deze items een symbool van de Joodse geschiedenis zal zijn.”


De Bar Kochba-opstand was een opstand van Joden in Judea tegen het Romeinse Rijk van 132 tot 136 na Christus, geleid door Simon Bar Kochba. "Jaar twee van de vrijheid van Israël" is in de munt gedrukt, in strijd met de Romeinse soevereiniteit.


Stibbe zei dat de munt, "geslagen met de palmboom en wijnrankbladeren", zijn connectie met het land Israël, zijn liefde voor het land en verlangen van de Israëli's om onafhankelijk te worden vertegenwoordigde, na een bezoek aan het laboratorium van de IAA voor de Dode Zeerollen in Jeruzalem. .


"De palmboom raakte me in het bijzonder," voegde hij eraan toe, "omdat hij het symbool is van de Agricultural Research Organization in Volcani Center, waar mijn vader zijn leven doorbracht met onderzoek op de bodem van het land."


De munt uit het tweede jaar van de Bar Kochba opstand werd onlangs ontdekt in de Grot van Verschrikking tijdens de uitdagende Judean Desert Survey and Excavations Project, uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority en jonge vrijwilligers.


Een 1900 jaar oude munt uit de Bar Kochba-opstand. (Clara Amit/Israël Antiquities Authority


De directeur van de IAA, Eli Eskosido, zei dat de rebellen "in hun wildste dromen niet hadden kunnen bedenken dat dit voorwerp na vele eeuwen zijn weg naar de ruimte zal vinden met een Joodse astronaut die in een onafhankelijke Joodse staat woont."


De Ramon Foundation en de Israel Space Agency van het Ministerie van Wetenschap en Technologie sturen de tweede Israëliër, Eytan Stibbe, de ruimte in, op een historische missie. De 'Rakia'-missie is bedoeld om de jongere generatie te inspireren en tegelijkertijd de Israëlische lucht- en ruimtevaartindustrie vooruit te helpen en uit te breiden. De missie stelt Israëlische ondernemers en onderzoekers in staat om innovatieve ideeën te ontwikkelen en biedt een zeldzame kans om hun ondernemingen te testen in een unieke studieomgeving, en zo bij te dragen aan de internationale en Israëlische onderzoeksindustrieën. Daarnaast zal de missie gediversifieerde educatieve activiteiten toegankelijk maken voor alle Israëlische kinderen. Het zal de eerste keer zijn dat Israëlische kinderen en jongeren toegang krijgen tot het internationale ruimtestation in het Hebreeuws.


32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws