israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Klimaatverandering gaat sneller dan verwacht, blijkt uit Israëlisch onderzoek


Screenshot YouTube


De klimaatverandering versnelt zo snel, dat het zuidelijk halfrond al te maken heeft met intense winterstormen die oorspronkelijk voor 2080 waren voorspeld, zegt een Israëlisch onderzoeksteam.


Het cumulatieve langetermijneffect van deze stormen is om warmte weg te leiden van de tropen, wat er op zijn beurt al voor heeft gezorgd dat de poolgebieden met maar liefst 30 graden zijn opgewarmd.


Een nieuwe studie, gepubliceerd door de onderzoekers in het peer-reviewed tijdschrift Nature Climate Change, beschrijft de vooruitzichten wereldwijd als "somber".


Het team van de afdeling Aard- en Planetaire Wetenschappen van het Weizmann Institute of Science, analyseerde enorme hoeveelheden gegevens van 30 klimaatmodelsimulaties over de hele wereld, samen met huidige stormwaarnemingen.


Ze concludeerden dat het klimaat op aarde sneller verandert dan iemand had verwacht en dat de stormen op het zuidelijk halfrond al een intensiteit hebben die niet eerder werd verwacht tot het jaar 2080.


De stormen spelen een cruciale rol bij de overdracht van warmte, vocht en momentum in de atmosfeer en hebben een aanzienlijke impact op het klimaat.

Dr. Rei Chemke met een illustratie van toekomstige veranderingen aan het aardoppervlak. Foto met dank aan het Weizmann Institute of Science


“Een winterstorm is een weersverschijnsel dat maar een paar dagen duurt. Individueel heeft elke storm niet veel klimatologisch gewicht,” zei Dr. Rei Chemke, die het onderzoeksteam leidde, tegen ISRAEL21C.


"Het langetermijneffect van winterstormen wordt echter duidelijk bij het beoordelen van cumulatieve gegevens die over lange perioden zijn verzameld."


“Een voorbeeld hiervan is de rol die de stormen spelen bij het reguleren van de temperatuur aan de polen van de aarde. Winterstormen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het warmtetransport van tropische gebieden naar de polen.


Zijn team, dat samenwerkte met dr. Yi Ming van de Princeton University en dr. Janni Yuval van MIT, beperkte zijn onderzoek tot het zuidelijk halfrond, maar gelooft dat het een soortgelijk beeld is op het noordelijk halfrond, hoewel niet zo uitgesproken.


Hun bevindingen, samen met die van andere toonaangevende onderzoeksinstituten, zullen worden verwerkt in een beoordelingsrapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) van de VN, dat zal helpen bij het ontwikkelen van coping strategieën.


De onderzoekers concluderen dat de klimaatprognoses voor de komende decennia ernstiger zijn dan eerdere beoordelingen. In het bijzonder suggereren ze dat menselijke activiteit een grotere impact zou kunnen hebben op het zuidelijk halfrond dan eerder werd gedacht.


Ze roepen op tot snel en beslissend ingrijpen om de klimaatschade daar een halt toe te roepen, en om een ​​vertekening in klimaatmodellen te corrigeren om nauwkeurigere klimaatprojecties te kunnen geven.


"De modellen doen het erg goed in het voorspellen van bijna alle parameters", zegt Chemke, zoals veranderingen in temperatuur, neerslag, zee-ijs en zomerstormpatronen, maar hij waarschuwt dat ze rekening moeten houden met de winterstormen die zijn team heeft geïdentificeerd als een kritische factor.


Door hun bevindingen op te nemen, kunnen experts de omvang van de schade die klimaatverandering veroorzaakt nauwkeuriger inschatten.

99 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws