israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kritiek in Israël en van de US en EU op handelen politie tijdens begrafenis Shireen Abu Akleh


Screenshot video


De begrafenis van Al-Jazeera-journalist Sheerin Abu Akala liep vrijdag uit op rellen tussen leden van de Israëlische politie en de meer dan 10.000 deelnemers aan de begrafenis. Dit monde uit in beelden die niet horen tijdens een begrafenis.


In Israël vragen velen zich af of het misschien niet beter was geweest dat de politie zich afzijdig had gehouden, in plaats van in volle gevechtsuitrusting in Oost-Jeruzalem te verschijnen om de "orde te handhaven", zoals de politiecommissaris eerder had aangekondigd.


Nu werkte de aanwezigheid van zoveel politie als "een rode lap op een stier", en duurde het niet lang voordat er stenen naar de agenten werden gegooid, die daarop met de wapenstok en gebruik van rubberen kogels de menigte probeerde uiteen te slaan, waarbij de kist met het stoffelijke overschot bijna op de grond viel.


Juist wat eraan voorafging, het gooien van stenen, werd door de meeste journalisten en tv-stations niet getoond, daarmee door het weglaten hiervan een sfeer van Israël haat creërend.


In onderstaande video is het ontbrekende gedeelte zien wat de meeste tv-stations niet hebben uitgezonden, namelijk het gooien van stenen.

Het begon allemaal toen een groep Palestijnen in het ziekenhuis de kist van Abu Akleh pakte in een poging om de geïmproviseerde mars te beginnen, waarbij ze de lijkwagen die haar naar de oude stad zou brengen niet wilden gebruiken, aldus The Washington Post. Abu Akleh's broer Antoine probeerde naar verluidt de menigte te kalmeren en hen het lichaam van zijn zus te laten terugbrengen naar de lijkwagen. "In godsnaam, laten we haar in de auto zetten en de dag afmaken", werd hij geciteerd.


Dat lukte hem niet waarop de politie ingreep en de beelden zoals we die hebben kunnen zien, de wereld rondgingen.

Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis noemde de beelden 'zeer verontrustend'.


De nadruk zou moeten liggen op "het markeren van de herinnering aan een opmerkelijke journalist die haar leven verloor", vertelde Psaki aan verslaggevers. "We betreuren het binnendringen in wat een vreedzame processie had moeten zijn."

Biden functionarissen hebben ook persoonlijk contact opgenomen met hun Israëlische collega's om hun ongenoegen te uiten over het gedrag van de politie tijdens de begrafenis, vertelde een Israëlische functionaris aan The Times of Israel.


De Amerikaanse president Joe Biden riep ook op tot een onderzoek. “Ik ken niet alle details, maar ik weet dat het onderzocht moet worden. Ik ken niet alle details", antwoordde hij.


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei: “We waren diep verontrust toen we de beelden zagen van de Israëlische politie die haar begrafenisstoet binnendrong. Elke familie verdient het om hun dierbaren op een waardige en ongehinderde manier te kunnen laten rusten.”


De Europese Unie veroordeelde het incident ook en zei dat het "ontsteld" was. "De EU veroordeelt het buitensporige gebruik van geweld en het respectloze gedrag van de Israëlische politie tegen de deelnemers aan de rouwstoet", aldus een EU-verklaring.


Ook vanuit de coalitie kwam kritiek op de foto's van de rouwstoet. "Ik schaam me om video's te kijken van de begrafenis van Sheerin Abu Akala", schreef Mossi Raz van Meretz op Twitter.

Juist dit soort reacties had kunnen worden voorkomen indien de politie zich afzijdig had gehouden en de begrafenisstoet door had laten gaan met alle chaos van dien.


Nu is het Israël dat de schuld krijgt, mede doordat zoals iedere keer het geval is, de PR van Israël bij dit soort evenementen slecht is.626 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws