top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kuntsmatige intelligentie van Israëlisch bedrijf helpt bij opsporen maag-darmkanker


Foto via Ibex Medical Analytics


Ibex Medical Analytics, de maker van op Kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde kankerdiagnosesoftware, heeft een nieuwe oplossing gelanceerd om kanker in het maagdarmkanaal (GI) op te sporen en zal de tool lanceren bij KSM (Kahn-Sagol-Maccabi), het onderzoeks- en innovatiecentrum van Maccabi Healthcare Services, de op een na grootste zorgorganisatie van Israël, meldt The Times of Israel.


De door Ibes ontwikkelde Galen-software maakt gebruik van op AI gebaseerde algoritmen om pathologen te helpen biopsieën te analyseren en de kwaliteit van de kankerdiagnose te verbeteren, realtime kwaliteitscontrole te implementeren, de diagnosetijd te verkorten en de productiviteit te verhogen.


In een aantal laboratoria over de hele wereld wordt de software al gebruikt als onderdeel van de dagelijkse klinische praktijk, en de positieve resultaten zijn aangetoond in klinische onderzoeken, liet Ibex weten.


Ibex ontving in juni een baanbrekende apparaataanduiding door de Amerikaanse Food and Drug Administration, waardoor de startup de klinische beoordeling en wettelijke goedkeuring van zijn technologie in de VS kon versnellen.


De nieuwste oplossing van het bedrijf, de Galen Gastric, is een nieuw geïntegreerd diagnostisch hulpmiddel dat pathologen ondersteunt bij de detectie van maagkanker, dysplasie, H. pylori en andere klinische bevindingen, en vormt een aanvulling op de bestaande Galen Prostate en Galen Breast-oplossingen van het bedrijf, aldus The Times of Israel.Maag-darmkanker is de vierde meest voorkomende kanker bij mannen en de zevende bij vrouwen, volgens het World Cancer Research Fund . Het treft jaarlijks honderdduizenden mensen over de hele wereld en heeft een relatieve overlevingskans van iets meer dan 30 procent na vijf jaar. Symptomen zijn onder meer indigestie, maagpijn, moeite met slikken en misselijkheid.


Het Galen-platform biedt de Ibex First Read, een applicatie die gevallen analyseert voorafgaand aan de beoordeling door een menselijke patholoog, waardoor prioritering van de zaak mogelijk wordt, en de Ibex Second Read, een systeem dat parallel werkt met de beoordeling door menselijke pathologen om eventuele discrepanties te identificeren. Het Second Read-systeem voor borst- en prostaatbiopten wordt sinds 2018 gebruikt bij het Pathology Institute of Maccabi Health Services en de implementatie van First Read werd vorig jaar gelanceerd.


Als onderdeel van de overeenkomst tussen Ibex en Maccabi zullen alle scans voor maagkanker die door de pathologen worden onderzocht, ook worden beoordeeld in het Second Read-systeem, voor een gecombineerd diagnostisch proces.


Met de uitrol van de Galen Gastric wordt Maccabi het eerste gezondheidssysteem ter wereld dat AI gebruikt voor de detectie van multi-weefselkanker op borst-, prostaat- en maagbiopten, "waardoor hun pathologen worden ondersteund met verbeterde nauwkeurigheid, kwaliteitscontrole en efficiëntie", zei de HMO woensdag in een persverklaring waarin ze de nieuwe oplossing aankondigde.

62 weergaven0 opmerkingen
bottom of page