top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Laatste wens van dochter: een ziekenhuisspa voor de ouders van patiënten


Ella Devora met haar vader, Gil. Foto met dank aan de familie Devora


Gil Devora was jarenlang vrijwilliger op de kinderoncologieafdeling van het Sheba Medical Center in Israël. Hij werd geïnspireerd door zijn moeder, die ook al 42 jaar vrijwilliger is in het ziekenhuis.


Devora, een hightech executive, zei dat hij graag grapjes maakte met de kinderen, ze aan het lachen maakte en over hun dromen praatte. Hij kende elke dokter en verpleegster op de afdeling.


Hij had nooit gedacht, "nooit in mijn ergste nachtmerrie", zegt hij, dat zijn dochter, Ella, een patiënt zou zijn op diezelfde afdeling, en dat ze op 14-jarige leeftijd zou overlijden aan rhabdomyosarcoma, een zeldzame vorm van kanker die het vaakst bij kinderen voorkomt.


Om de nagedachtenis van zijn dochter te eren, openden Devora en zijn vrouw, Karen Delaney-Devora, op 29 mei Ella's Spa in Sheba Medical Center, op wat Ella's 15e verjaardag zou zijn geweest.


De spa biedt gratis behandelingen voor ouders van kinderen met kanker. Alle mensen die in de spa werken zijn vrijwilligers.


De familie zamelt nu geld in om spa's te openen in andere ziekenhuizen in Israël.


Ella's droom


Ella, zegt haar vader tegen ISRAEL21C, was drie jaar ziek en toch 'dacht ze aan andere mensen voordat ze aan zichzelf dacht'.


Een maand voordat Ella stierf, schonk ze haar gitaar en drums aan de kinderen op de afdeling.


En ze zei dat ze dacht dat het een goed idee zou zijn om een ​​spa te hebben voor ouders van patiënten.


Zoals Devora uitlegde: "Ouders voelen zich niet op hun gemak om naar de kapper te gaan of zich te laten masseren als hun kinderen zo ziek zijn."


Maar "ze moeten ook voor hun eigen lichaam en ziel zorgen", en wanneer kinderen zien dat hun ouders zich goed voelen, zei hij, voelen ze zich beter.


Daarom besloten Devora en zijn vrouw Ella's droom van een spa midden in het ziekenhuis waar te maken.

Ella Devora met haar moeder, Karen Delaney-Devora. Foto met dank aan de familie Devora


Het project is uitgevoerd in samenwerking met Rachashei Lev , een non-profitorganisatie voor kinderen met kanker, die het Zholty Children's House op de Sheba-campus runt voor kinderen in behandeling en hun families. De spa is gebouwd door middel van donaties - zelfs de aannemer en architect boden hun diensten gratis aan.


Ella's Spa in het Sheba Medical Center. Foto met dank aan de familie Devora


Ella's Spa biedt gratis massages, gezichtsbehandelingen en manicures, evenals een jacuzzi en sauna, gratis voor alle ouders van kinderkankerpatiënten. Gezellige witte badjassen zijn inbegrepen.


Als een andere wereld


Tijdens de twee jaar dat Ella in Sheba werd behandeld, beloofden haar ouders "zoveel mogelijk plezier" te hebben door dingen samen te doen als een gezin, inclusief hun zoon Tomer, nu 17.


Ella Devora met haar broer Tomer. Foto met dank aan de familie Devora


Twee maanden voordat Ella stierf, begonnen ze een reis naar de Seychellen te plannen, ook al waarschuwde Ella's dokter hen ervoor.


"Maar we wilden haar toch meenemen zodat ze kon zwemmen en op het strand kon zijn", zei Devora. "Ik realiseerde me dat het onmogelijk was om haar te redden."


Hij realiseerde zich ook dat niet iedereen gezinsuitjes kan maken als hun kind ziek is. Maar Ella's Spa kan als een minivakantie zijn omdat het het gevoel geeft 'in een andere wereld' te zijn, zei hij.


“Als je de deur opent, waan je je in een spa in een vijfsterrenhotel.”


Devora zei dat hij niet langer vrijwilligerswerk doet in het ziekenhuis. Hij wil ouders met kinderen die daar worden behandeld niet vertellen dat hij zijn dochter heeft verloren. Hij wil dat ze hoop hebben.


"Via Ella's Spa raakt ze nog steeds mensen aan en geeft ze ze iets," zei hij.


"Ze stierf na slechts 14 jaar op aarde te zijn geweest, maar ze bracht nog steeds veel betekenis aan de wereld."


Klik hier voor informatie over hoe u kunt doneren aan Ella's Spa.


105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page