top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lapid, Gantz accepteren Amerikaans voorstel voor Libanese maritieme grens


Screenshot YouTube


Een hoge diplomatieke functionaris zei zondag dat het voorstel van de VS voor het instellen van de Israëlische zeegrens tussen Israël en Libanon aanvaardbaar is voor premier Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz, en dat het naar verwachting komende donderdag ter stemming aan het kabinet zal worden voorgelegd, meldt Haaretz.


Als beide landen de overeenkomst goedkeuren, wordt deze doorgegeven aan de Verenigde Naties om te worden gevalideerd volgens het internationaal recht. Volgens de bron "is het voorstel het resultaat van intensief werk van de bemiddelaar met ons en met de Libanezen. We hebben er tot nu toe alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het voorstel voor beide partijen aanvaardbaar is."


Hoewel Israël stappen heeft gezet in de richting van compromissen met Libanon door lijn 23 in te stellen als de toekomstige zeegrens, verwierp de functionaris de kritiek die Israël heeft geuit op de eisen van Libanon. Volgens hem zal de overeenkomst Israël een belangrijke prestatie opleveren: de boeilijn - een traject van 5 kilometer (3 mijl) van de kust naar de Middellandse Zee dat Israël eenzijdig heeft gemarkeerd voor veiligheidsdoeleinden - zal officieel worden erkend en ondersteund door Amerikaanse garanties. "De boeienlijn is de lijn waartoe Israël de vrijheid nam om op te treden om veiligheidsredenen", zei hij. Volgens hem handelt Israël daarin eenzijdig. Dit is het gevoelige gebied vanuit veiligheidsoogpunt. Door het [in de overeenkomst] te verankeren, kunnen we het behandelen als een deel van de noordelijke territoriale grens.”


Bovendien zal, in tegenstelling tot de oorspronkelijke Libanese vraag, niet het gehele offshore-reservoir van Kana worden toegewezen aan het grondgebied van Libanon. De functionaris zei dat de opkomende overeenkomst Kana in tweeën deelt en een klein deel ervan op Israëlisch grondgebied achterlaat. Volgens hem zal de overeenkomst Israël een financiële compensatie geven voor het aardgas dat zal worden geproduceerd uit de reservoirgebieden op Israëlisch grondgebied. "Het veld in Kana is niet groter dan Karish, en de kans bestaat dat er niets op staat", zei de functionaris.

Het akkoord dat aan het kabinet zal worden voorgelegd, specificeert niet de vergoeding die aan Israël wordt toegekend, maar eerder principes voor een compensatiemechanisme. “Het mechanisme zal duidelijk zijn. Het zal gebaseerd zijn op de beginselen van compensatie. Aangezien de grootte van het reservoir niet duidelijk is, kan het bedrag van de compensatie niet duidelijk zijn voor de ministers van het kabinet vóór de goedkeuring, "legde de functionaris aan Haaretz uit.


De functionaris merkte op dat hoewel Hezbollah geen actieve partner was in de gesprekken, het voor Israël duidelijk is dat de Libanese kant rekening heeft gehouden met de organisatie in de discussies over de overeenkomst. Volgens hem had de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein in Libanon een ontmoeting met president Michel Aoun, premier Najib Mikati en parlementsvoorzitter Nabih Berri.


“Hezbollah beïnvloedt ze alle drie. Ze houden natuurlijk rekening met het standpunt van [Hezbollah-leider Hassan] Nasrallah , maar hij is geen directe onderhandelaar”, verduidelijkte hij. Het is nog niet duidelijk of er een officiële ondertekeningsceremonie zal plaatsvinden. "Het document bevat een verwijzing naar een gezamenlijk evenement", zei de functionaris en voegde eraan toe: "Daar zijn we in geïnteresseerd en zij vinden het belangrijk."

111 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page