israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lapid heeft Israëlisch consulaat in Dubai ingehuldigd


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (L) en Ilan Shtulman (M), Israëls consul-generaal in Dubai. Foto Shlomi Amsalem/GPO


Israëls minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heeft op de tweede dag van zijn reis naar de Verenigde Arabische Emiraten woensdag het Israëlische consulaat in Dubai ingehuldigd. Het is het eerste bezoek ooit aan de VAE na ondertekening van de Abraham Akkoorden bijna een jaar geleden.


"We beginnen eraan te wennen hoe gewoon het is geschiedenis te schrijven", grapte Lapid, opmerkend dat hij de dag ervoor de Israëlische ambassade in Abu Dhabi had ingehuldigd.


"Wat we vandaag openen, is niet alleen een consulaat, maar ook het centrum van onze samenwerking", zei hij. “Deze plek symboliseert ons vermogen om samen te denken, samen te ontwikkelen, samen de wereld te veranderen.”


Lapid benadrukte dat de vrede tussen de VAE en Israël "niet tussen regeringen en leiders is, maar tussen mensen en naties".


"Het is niet mijn vrede, of die van mijn vrienden die hier staan, maar van onze kinderen", zei hij.


In een vergaderruimte met uitzicht op enkele van de vele wolkenkrabbers in het centrum van Dubai, bracht Lapid hulde aan de vindingrijkheid van de Emiraten en de Israëlische technologische knowhow.


De minister van Buitenlandse Zaken zei dat zijn zoon Emirati-vrienden maakte toen hij in het buitenland studeerde, en dat zijn zoon zei dat Emirati's en Israëli's een mentaliteit en energie delen. "En na twee dagen hier te zijn, weet ik precies wat hij bedoelt", aldus Lapid.


Hij citeerde de oprichter van de VAE, Sheikh Zaid bin Sultan Al Nahyan: “Ondanks alle prestaties hebben we nog steeds ambitie voor meer. Dat is mijn manier van kijken.”


Minister van Staat en voor Kunstmatige Intelligentie van de VAE, Omar Al Olama, woonde de ceremonie bij en zei dat "uiteindelijk de warme banden tussen Israël en de VAE in veel gebieden zullen groeien. We zullen een volgende fase van bilaterale samenwerking die een voorbeeld zal zijn voor veel landen.”


Ook de ambassadeur van VAE in Israël Mohammad al Khaja, de Israëlische gezant voor de VAE Eitan Na'eh, en de lokale Chabad-rabbijn Levi Duchman. woonden de ceremonie bij.


Voorafgaand aan de opening van het consulaat bezocht Lapid het Israel Pavilion van de Dubai Expo2020, dat in oktober wordt geopend.


Het nog in aanbouw zijnde Israëlische paviljoen, wordt geflankeerd door de Italiaanse en Indiase paviljoens. Het Israëlische paviljoen is een grote gang die aan twee kanten open is en waarvan de muren zullen worden bedekt met schermen. Aan het einde van het paviljoen staan ​​de woorden 'tot morgen' in het Hebreeuws en Arabisch.


Het Israëlische paviljoen is ontworpen om het gevoel van Israël van verbondenheid met de regio te weerspiegelen, evenals de openheid die de Joodse staat naar zijn Arabische buren wil uitdragen, "het paviljoen is een open ruimte, een soort woonkamer om de bezoekers van de expo te ontvangen", aldus de architect. De aanwezigheid van Israël op de expo was gepland voordat de normaliseringsovereenkomst vorm kreeg.


22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws