top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lapid: "Israël heeft mogelijkheden die de wereld en professionals zich niet eens kunnen voorstellen"


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. Screenshot Channel 12 News


In een lang interview op Channel 12 News, ter gelegenheid van het feit dat hij 10 jaar geleden zijn politieke carrière begon, zei minister van Buitenlandse Zaken dat "Israël zich zal beschermen tegen Iran en dat Israël capaciteiten heeft, waarvan sommige in de wereld, en zelfs sommige experts in het veld, zich niet eens kunnen voorstellen dat die bestaan".


“Israël zal doen wat het moet doen om zijn veiligheid te beschermen. En daar hebben we van niemand toestemming voor nodig. Dat is al het geval sinds de eerste dag dat we deze staat vestigden', zei Lapid.


Eraan toevoegend "dat Israël indien nodig Iran zou kunnen aanvallen zonder de regering Biden op de hoogte te stellen".


Voor wat betreft de onderhandelingen in Wenen met Iran, was Lapid duidelijk en zei hij "dat er tijdens de besprekingen nog geen capitulatie voor Iran was geweest, waarbij hij benadrukte dat Israël niet tegen een goede deal is maar wel tegen een verkeerde deal.”


Lapid maakte ook nog meer eens duidelijk dat Israël "de wereldmachten informatie heeft getoond die aantonen dat Iran liegt over hun nucleaire activiteiten".


Op de vraag of hij vindt of de regering Bennet de pandemie van het Covid-19 virus juist aanpakt, zei Lapid; "als ik vergelijk met wat er gebeurt in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen, doet Israël het aanzienlijk beter dan het wereldgemiddelde, waarbij hij de wijze waarop premier Bennett het aanpakt, prees”,


Hij voegde daaraan toe dat "deze regering geen enkele lockdown heeft afgekondigd, de economie openblijft, mensen gewoon naar hun werk kunnen, scholen open zijn en we nog steeds minder dan 100 ernstig zieke patiënten in ziekenhuizen hebben. Ik denk dat we over het algemeen goed doen", aldus Lapid.


Ten slotte werd Lapid gevraagd wat hem ertoe heeft gebracht alles uit de kast te halen om een regering met zoveel verschillende partijen van zowel rechts als links en de steun van een Arabische partij het land te laten regeren, zei Lapid: "ik voelde en heb nog steeds het gevoel dat er een grote bedreiging was voor de Israëlische democratie, het politieke systeem en de interne structuur van de Israëlische samenleving. Ik was en ben nog steeds bereid om alles te doen om te voorkomen dat deze dingen opnieuw gebeuren".
245 weergaven0 opmerkingen
bottom of page